МАЕ прогнозира по-слаб растеж на търсенето на петрол в резултат на търговската война между САЩ и Китай

Търсенето на петрол в световен мащаб ще нараства с по-бавно темпо от очакваното през тази и следващата година на фона на икономическите рискове, произтичащи от търговското напрежение по оста САЩ - Китай и от по-високите цени на петрола, съобщи в петък Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В последния си редовен месечен доклад, базираната в Париж организация намали прогнозите си за нарастване на търсенето на петрол за 2018-а и за 2019-а година с 110 хиляди барела на ден до нива съответно от 1,3 млн. барела и от 1,4 млн. барела на ден.

Международната агенция по енергетика, координираща енергийната политика на индустриално развитите държави, посочи, че по-високите цени на черното злато са довели до отслабване на апетита на потребителите за петрол, особено в развиващите се пазари, докато търговският конфликт между Китай и САЩ заплашва глобалния икономически растеж, което също би имало отрицателен ефект върху търсенето на петрол.

Докладът на МАЕ следва аналогичната занижена оценка и от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), направена ден по-рано.

Въпреки това петролните фючърси опитват отскок по време на търговията в петък с оглед на сигналите за известна стабилизация на световните капиталови пазари след кошмарните за глобалните инвеститори предходни две сесии на търговия.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през декември поскъпват в края на седмицата с 0,6% към 80,70 долара за барел, а на американския лек суров петрол - с 0,9% към 71,60 долара за барел, но след като паниката на световните борси от сряда и четвъртък предизвика срив на петролните цени с близо 6% към двуседмични дъна.

Въпреки днешното поскъпване, фючърсите на петрола сорт брент и на американския лек суров петрол се търгуват далеч под техните 4-годишни върхове от началото на октомври на нива съответно от 86,74 и от 76,90 долара за барел и са на път да отчетат първа седмична загуба от пет седмици насам.


Още от категорията

Работодатели предложиха на президента дискусия за икономическия растеж на страната

Асоциацията на организациите на българските работодатели предложи на президента Румен Радев провеждането на широка дискусия за икономическия растеж на страната. Идеята е този форум да продължи проведената под патронажа на държавния глава кръгла маса за "Неравенствата и бедността в България".  От Асоциацията подчертават, че страната ни е на..

публикувано на 16.10.18 в 18:27

Акциите на "Волво" поевтиняха заради проблемите с контрола на вредните емисии

Пазарната стойност на шведския производител на товарни автомобили "Волво" рязко се понижи, след като компанията призна за сериозни проблеми в системата за контрол на вредните емисии на своите камиони и автобуси, продавани в Европа и Северна Америка, съобщи агенция "Блумбърг". След съобщението акциите на "Волво тракс" поевтиняха с 9,3 на сто -..

публикувано на 16.10.18 в 17:48

Стабилен растеж на американското индустриално производство за четвърти пореден месец

Индустриалното производство се повиши стабилно през септември за четвърти пореден месец благодарение на силен ръст в минно-добивната промишленост, показват официални данни на Федералния резерв. Индустриалното производство нарасна през септември с 0,3% спрямо август, когато нарасна с 0,4%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко..

публикувано на 16.10.18 в 17:18

Одитори отрекоха да създават финансови и административни трудности на малките предприятия

Над 15 000 независими финансови одита се правят годишно, отчетоха Института на дипломираните експерт-счетоводители. Те категорично отхвърлиха твърденията на работодателските организации, че независимият одит създава финансови и административни трудности на малките предприятия.  Независимият финансов одит е задължителен за средни и големи компании, както..

публикувано на 16.10.18 в 16:59

Бюджетният дефицит на САЩ скочи до 5-годишен връх от 779 млрд. долара

Само в рамките на финансовата 2018-а година, приключила на 30-ти септември, бюджетният дефицит на САЩ се разшири с цели 113 млрд. долара до 779 млрд. долара, достигайки най-високо ниво от финансовата 2012-а година насам, показват данни на Министерството на финансите. Основна причина за силното разширяване на дефицита оказа нарастването на..

публикувано на 16.10.18 в 16:49

Илон Мъск: Нов чип ще подобри автопилота на „Тесла“ до 2000%

Изпълнителният директор на компанията „Тесла“ Илон Мъск съобщи, че нов чип, който ще подобри рязко възможностите на автопилота в неговите електрически автомобили, ще бъде готов до шест месеца. В серия от туитове Мъск обясни, че „той ще бъде монтиран във всички нови автомобили и ще бъде безплатен, за тези, които си поръчат кола с пълен..

публикувано на 16.10.18 в 16:34
конференцията

Още три водещи банки отказаха участие на финансовата конференция в Саудитска Арабия

Във вторник ръководителите на три големи европейски банки - HSBC Holdings PLC, Credit Suisse Group AG и Standard Chartered PLC, също се оттеглиха от участие на конференцията "Финансова инвестиционна инициатива" в Саудитска Арабия, поставяйки под съмнениe провеждането на събитието, планирано за следващата седмица в Риад, съобщава "Уолстрийт джърнъл"...

публикувано на 16.10.18 в 15:16