МАЕ прогнозира по-слаб растеж на търсенето на петрол в резултат на търговската война между САЩ и Китай

Търсенето на петрол в световен мащаб ще нараства с по-бавно темпо от очакваното през тази и следващата година на фона на икономическите рискове, произтичащи от търговското напрежение по оста САЩ - Китай и от по-високите цени на петрола, съобщи в петък Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В последния си редовен месечен доклад, базираната в Париж организация намали прогнозите си за нарастване на търсенето на петрол за 2018-а и за 2019-а година с 110 хиляди барела на ден до нива съответно от 1,3 млн. барела и от 1,4 млн. барела на ден.

Международната агенция по енергетика, координираща енергийната политика на индустриално развитите държави, посочи, че по-високите цени на черното злато са довели до отслабване на апетита на потребителите за петрол, особено в развиващите се пазари, докато търговският конфликт между Китай и САЩ заплашва глобалния икономически растеж, което също би имало отрицателен ефект върху търсенето на петрол.

Докладът на МАЕ следва аналогичната занижена оценка и от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), направена ден по-рано.

Въпреки това петролните фючърси опитват отскок по време на търговията в петък с оглед на сигналите за известна стабилизация на световните капиталови пазари след кошмарните за глобалните инвеститори предходни две сесии на търговия.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през декември поскъпват в края на седмицата с 0,6% към 80,70 долара за барел, а на американския лек суров петрол - с 0,9% към 71,60 долара за барел, но след като паниката на световните борси от сряда и четвъртък предизвика срив на петролните цени с близо 6% към двуседмични дъна.

Въпреки днешното поскъпване, фючърсите на петрола сорт брент и на американския лек суров петрол се търгуват далеч под техните 4-годишни върхове от началото на октомври на нива съответно от 86,74 и от 76,90 долара за барел и са на път да отчетат първа седмична загуба от пет седмици насам.


Още от категорията

Фонд "Земеделие" продължава изплащането на средствата за стопаните в планинските райони

Държавният фонд "Земеделие" продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани в планинските райони. Днес са били преведени над 4 милиона и 300 хиляди лева на 2841 животновъди, събщават от Фонда. По Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони 2603-ма фермери са  получили 3 милиона 787 хиляди лева...

публикувано на 10.12.18 в 20:27

След първоначално колебание пазарът на акции на Уолстрийт отново се оцвети трайно в червено

Основните американски фондови индекси се оказаха под нов натиск от продажби при старта на търговията на Уолстрийт в понеделник, задълбочавайки техният солиден спад от миналата седмица с оглед на оставащите в сила притеснения относно глобалния икономически растеж, търговската война между САЩ и Китай и несигурността около процеса на Брекзит...

публикувано на 10.12.18 в 18:09

Китайски съд забрани на Apple Inc. да продава в страната някои от моделите си iPhone

Китайски съд нареди на Apple Inc. да спре от продажба в страната някои от по-старите модели iPhone, след като откри, че американският технологичен гигант е нарушил два патента, притежавани от Qualcomm Inc. – друга водеща американска компания в областта на полупроводниковата техника и на телекомуникационното оборудване, съобщават Ройтерс и..

публикувано на 10.12.18 в 17:36
Сръбската агенция за енергетика е отговорила положително на искането на сръбско-руската компания

Сърбия очаква изграждането на "Турски поток" през нейната територия да започне през март

Изграждането на трасето на газопровода "Турски поток" през Сърбия от българската до унгарската граница може да започне между 1 и 15 март догодина и е реално цялата работа да завърши до 2020 г., заяви днес директорът на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович за ТВ Първа. "Няма нито една икономическа, юридическа или някаква друга причина, освен от..

публикувано на 10.12.18 в 16:59

Петролът парира петъчния ценови растеж, провокиран от решението на "ОПЕК+" за съкращаване на добивите

Петролните фючърси се понижават по време на търговията в понеделник, парирайки голяма част от добрия ценови ръст в края на предходната седмица, който беше провокиран от постигнатото от водещи производители споразумение за съкращаване на добивите от началото на януари 2019 година. В петък вечерта страните - производителки на петрол от формата..

публикувано на 10.12.18 в 16:55

Рязко забавяне на растежа на турската икономика до 1,6% през третото тримесечие

Растежът на турската икономика се забави рязко през третото тримесечие, тъй като валутната криза и драматичното повишаване на инфлацията доведоха до най-слабото икономическо представяне от две години насам, показват данни на официалната статистика на Турция. Брутният вътрешен продукт на Турция се сви през третото тримесечие с 1,1% спрямо..

публикувано на 10.12.18 в 15:59
От Община Пловдив отчитат, че за тази година  местните приходи са около 153 милиона лева.

Без увеличение на данъците в Пловдив за 2019 година

Няма да има увеличение на местните данъци и такси в Пловдив. Според прогнозите бюджетът на Пловдив за 2019 г. ще бъде над 350 милиона лева, малко повече миналогодишния. От Община Пловдив отчитат, че за тази година местните приходи са около 153 милн. лева. Очаква се за следващия едногодишен период сумата да е по-голяма в частта „държавно..

публикувано на 10.12.18 в 15:51