Eмисия новини
от 18.00 часа

МЗ отпуска 5 милиона за апаратура в центрове по хемодиализа

Снимка: БГНЕС

Близо 5 милиона лева е отпуснало Министерството на здравеопазването за закупуване на апаратура в 29 центъра по хемодиализа в страната, сред които и центъра "Света Петка" във Видин. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. Средствата се отпускат от бюджета за тази година, като за следващата се предвижда още по-голямо финансиране, както и се търсят начини за усвояване на средства по еврофондове, увери министър Ананиев:

"Министерството е предвидило и днеска вече подписах договорите до края на годината капиталови средства в размер на 4 милиона 890 хиляди лева за закупуване на апаратура за хемодиализа, водоочистващи системи и хемодиализни легла общо за 29 държавни лечебни заведения-търговски дружества. В това число за 7 лечебни заведения са предвидени средства за основен ремонт на отделенията по хемодиализа общо в размер на 891 000 лева. Специално за МБАЛ "Света Петка-АД"-град Видин са отпуснати 180 000 лева".

В страната има близо три хиляди и осемстотин  пациенти (3 800)  на хемодиализа, които се обслужват в 80 диализни центрове - 60 от тях са разкрити в държавни или общински болници, а останалите  - в частни.


Още от