Стивън Мнучин описа двудневния срив на Уолстрийт като естествена корекция

Стивън Мнучин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин посочи пред телевизия CNBC в петък, че сривът на фондовите борси през последните дни е представлявал "естествена корекция".

"Пазарите са склонни да отидат твърде далеч и в двете посоки", каза той и добави, че икономическата ситуация в САЩ е "невероятно позитивна", а инфлацията е под контрол.

"Икономическите фундаменти са все още много силни. Американската икономика е силна. Корпоративните печалби на компаниите в САЩ са силни. Гледам на това (на солидния срив на Уолстрийт от сряда и четвъртък) като на естествена корекция след като пазарите бяха доста нагоре", посочи той, аргументирайки се, че "наистина няма "нова информация на пазара" по отношение на инфлацията, лихвените проценти или търговските спорове".

Относно атаките на президента Доналд Тръмп спрямо лихвената политиката на Фед, Мнучин каза: "Президентът харесва ниските лихвени проценти. Президентът е загрижен от факта, че Федералният резерв повишава лихвените проценти твърде много, забавяйки икономическия растеж и очевидно това е нормален повод за притеснение". Според него обаче управителят на Фед Джером Пауъл върши добра работа и разбира регулаторната среда.

Стивън Мнучин не смята, че неотдавнашните трусове на фондовите пазари са свързани с високите лихвени проценти и политиката на Фед.

Интервюто на Стивън Мунчин за предаването на "Squawk Box" на CNBC беше дадено от индонезийския остров Бали, където американския финансов министър участва в редовната годишна среща на Международният валутен фонд и Световната банка в момент, когато акциите, търгувани на Уолстрийт, претърпяха доста драматични ценови сривове.

Индексът DJIA приключи търговията в четвъртък с загуба на нови 545 пункта, след като в сряда се срина с над 800 пункта и само в рамките на последните две сесии на търговия се раздели с близо 1400 пункта, или с повече от 5,2% от стойността си. Индексите S&P500 и Nasdaq Composite също претърпяха солидни загуби от над 5 на сто.

Преди старта на петъчната търговия обаче, фючърсите и на трите американски основни фондови индекси бележат солиден отскок в опит да парират част от големите загуби по-рано тази седмица. Фючърсите на DJIA нарастват с 257 пункта (скок с около 1%), на S&P500 с 28,75 пункта (повишение с 1,025) и на Nasdaq100 - със 112 пункта (повишение с 1,6%).


Още от категорията

Работодатели предложиха на президента дискусия за икономическия растеж на страната

Асоциацията на организациите на българските работодатели предложи на президента Румен Радев провеждането на широка дискусия за икономическия растеж на страната. Идеята е този форум да продължи проведената под патронажа на държавния глава кръгла маса за "Неравенствата и бедността в България".  От Асоциацията подчертават, че страната ни е на..

публикувано на 16.10.18 в 18:27

Акциите на "Волво" поевтиняха заради проблемите с контрола на вредните емисии

Пазарната стойност на шведския производител на товарни автомобили "Волво" рязко се понижи, след като компанията призна за сериозни проблеми в системата за контрол на вредните емисии на своите камиони и автобуси, продавани в Европа и Северна Америка, съобщи агенция "Блумбърг". След съобщението акциите на "Волво тракс" поевтиняха с 9,3 на сто -..

публикувано на 16.10.18 в 17:48

Стабилен растеж на американското индустриално производство за четвърти пореден месец

Индустриалното производство се повиши стабилно през септември за четвърти пореден месец благодарение на силен ръст в минно-добивната промишленост, показват официални данни на Федералния резерв. Индустриалното производство нарасна през септември с 0,3% спрямо август, когато нарасна с 0,4%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко..

публикувано на 16.10.18 в 17:18

Одитори отрекоха да създават финансови и административни трудности на малките предприятия

Над 15 000 независими финансови одита се правят годишно, отчетоха Института на дипломираните експерт-счетоводители. Те категорично отхвърлиха твърденията на работодателските организации, че независимият одит създава финансови и административни трудности на малките предприятия.  Независимият финансов одит е задължителен за средни и големи компании, както..

публикувано на 16.10.18 в 16:59

Бюджетният дефицит на САЩ скочи до 5-годишен връх от 779 млрд. долара

Само в рамките на финансовата 2018-а година, приключила на 30-ти септември, бюджетният дефицит на САЩ се разшири с цели 113 млрд. долара до 779 млрд. долара, достигайки най-високо ниво от финансовата 2012-а година насам, показват данни на Министерството на финансите. Основна причина за силното разширяване на дефицита оказа нарастването на..

публикувано на 16.10.18 в 16:49

Илон Мъск: Нов чип ще подобри автопилота на „Тесла“ до 2000%

Изпълнителният директор на компанията „Тесла“ Илон Мъск съобщи, че нов чип, който ще подобри рязко възможностите на автопилота в неговите електрически автомобили, ще бъде готов до шест месеца. В серия от туитове Мъск обясни, че „той ще бъде монтиран във всички нови автомобили и ще бъде безплатен, за тези, които си поръчат кола с пълен..

публикувано на 16.10.18 в 16:34
конференцията

Още три водещи банки отказаха участие на финансовата конференция в Саудитска Арабия

Във вторник ръководителите на три големи европейски банки - HSBC Holdings PLC, Credit Suisse Group AG и Standard Chartered PLC, също се оттеглиха от участие на конференцията "Финансова инвестиционна инициатива" в Саудитска Арабия, поставяйки под съмнениe провеждането на събитието, планирано за следващата седмица в Риад, съобщава "Уолстрийт джърнъл"...

публикувано на 16.10.18 в 15:16