Стивън Мнучин описа двудневния срив на Уолстрийт като естествена корекция

Стивън Мнучин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин посочи пред телевизия CNBC в петък, че сривът на фондовите борси през последните дни е представлявал "естествена корекция".

"Пазарите са склонни да отидат твърде далеч и в двете посоки", каза той и добави, че икономическата ситуация в САЩ е "невероятно позитивна", а инфлацията е под контрол.

"Икономическите фундаменти са все още много силни. Американската икономика е силна. Корпоративните печалби на компаниите в САЩ са силни. Гледам на това (на солидния срив на Уолстрийт от сряда и четвъртък) като на естествена корекция след като пазарите бяха доста нагоре", посочи той, аргументирайки се, че "наистина няма "нова информация на пазара" по отношение на инфлацията, лихвените проценти или търговските спорове".

Относно атаките на президента Доналд Тръмп спрямо лихвената политиката на Фед, Мнучин каза: "Президентът харесва ниските лихвени проценти. Президентът е загрижен от факта, че Федералният резерв повишава лихвените проценти твърде много, забавяйки икономическия растеж и очевидно това е нормален повод за притеснение". Според него обаче управителят на Фед Джером Пауъл върши добра работа и разбира регулаторната среда.

Стивън Мнучин не смята, че неотдавнашните трусове на фондовите пазари са свързани с високите лихвени проценти и политиката на Фед.

Интервюто на Стивън Мунчин за предаването на "Squawk Box" на CNBC беше дадено от индонезийския остров Бали, където американския финансов министър участва в редовната годишна среща на Международният валутен фонд и Световната банка в момент, когато акциите, търгувани на Уолстрийт, претърпяха доста драматични ценови сривове.

Индексът DJIA приключи търговията в четвъртък с загуба на нови 545 пункта, след като в сряда се срина с над 800 пункта и само в рамките на последните две сесии на търговия се раздели с близо 1400 пункта, или с повече от 5,2% от стойността си. Индексите S&P500 и Nasdaq Composite също претърпяха солидни загуби от над 5 на сто.

Преди старта на петъчната търговия обаче, фючърсите и на трите американски основни фондови индекси бележат солиден отскок в опит да парират част от големите загуби по-рано тази седмица. Фючърсите на DJIA нарастват с 257 пункта (скок с около 1%), на S&P500 с 28,75 пункта (повишение с 1,025) и на Nasdaq100 - със 112 пункта (повишение с 1,6%).


Още от категорията

Фонд "Земеделие" продължава изплащането на средствата за стопаните в планинските райони

Държавният фонд "Земеделие" продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани в планинските райони. Днес са били преведени над 4 милиона и 300 хиляди лева на 2841 животновъди, събщават от Фонда. По Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони 2603-ма фермери са  получили 3 милиона 787 хиляди лева...

публикувано на 10.12.18 в 20:27

След първоначално колебание пазарът на акции на Уолстрийт отново се оцвети трайно в червено

Основните американски фондови индекси се оказаха под нов натиск от продажби при старта на търговията на Уолстрийт в понеделник, задълбочавайки техният солиден спад от миналата седмица с оглед на оставащите в сила притеснения относно глобалния икономически растеж, търговската война между САЩ и Китай и несигурността около процеса на Брекзит...

публикувано на 10.12.18 в 18:09

Китайски съд забрани на Apple Inc. да продава в страната някои от моделите си iPhone

Китайски съд нареди на Apple Inc. да спре от продажба в страната някои от по-старите модели iPhone, след като откри, че американският технологичен гигант е нарушил два патента, притежавани от Qualcomm Inc. – друга водеща американска компания в областта на полупроводниковата техника и на телекомуникационното оборудване, съобщават Ройтерс и..

публикувано на 10.12.18 в 17:36
Сръбската агенция за енергетика е отговорила положително на искането на сръбско-руската компания

Сърбия очаква изграждането на "Турски поток" през нейната територия да започне през март

Изграждането на трасето на газопровода "Турски поток" през Сърбия от българската до унгарската граница може да започне между 1 и 15 март догодина и е реално цялата работа да завърши до 2020 г., заяви днес директорът на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович за ТВ Първа. "Няма нито една икономическа, юридическа или някаква друга причина, освен от..

публикувано на 10.12.18 в 16:59

Петролът парира петъчния ценови растеж, провокиран от решението на "ОПЕК+" за съкращаване на добивите

Петролните фючърси се понижават по време на търговията в понеделник, парирайки голяма част от добрия ценови ръст в края на предходната седмица, който беше провокиран от постигнатото от водещи производители споразумение за съкращаване на добивите от началото на януари 2019 година. В петък вечерта страните - производителки на петрол от формата..

публикувано на 10.12.18 в 16:55

Рязко забавяне на растежа на турската икономика до 1,6% през третото тримесечие

Растежът на турската икономика се забави рязко през третото тримесечие, тъй като валутната криза и драматичното повишаване на инфлацията доведоха до най-слабото икономическо представяне от две години насам, показват данни на официалната статистика на Турция. Брутният вътрешен продукт на Турция се сви през третото тримесечие с 1,1% спрямо..

публикувано на 10.12.18 в 15:59
От Община Пловдив отчитат, че за тази година  местните приходи са около 153 милиона лева.

Без увеличение на данъците в Пловдив за 2019 година

Няма да има увеличение на местните данъци и такси в Пловдив. Според прогнозите бюджетът на Пловдив за 2019 г. ще бъде над 350 милиона лева, малко повече миналогодишния. От Община Пловдив отчитат, че за тази година местните приходи са около 153 милн. лева. Очаква се за следващия едногодишен период сумата да е по-голяма в частта „държавно..

публикувано на 10.12.18 в 15:51