Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стивън Мнучин описа двудневния срив на Уолстрийт като естествена корекция

Стивън Мнучин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин посочи пред телевизия CNBC в петък, че сривът на фондовите борси през последните дни е представлявал "естествена корекция".

"Пазарите са склонни да отидат твърде далеч и в двете посоки", каза той и добави, че икономическата ситуация в САЩ е "невероятно позитивна", а инфлацията е под контрол.

"Икономическите фундаменти са все още много силни. Американската икономика е силна. Корпоративните печалби на компаниите в САЩ са силни. Гледам на това (на солидния срив на Уолстрийт от сряда и четвъртък) като на естествена корекция след като пазарите бяха доста нагоре", посочи той, аргументирайки се, че "наистина няма "нова информация на пазара" по отношение на инфлацията, лихвените проценти или търговските спорове".

Относно атаките на президента Доналд Тръмп спрямо лихвената политиката на Фед, Мнучин каза: "Президентът харесва ниските лихвени проценти. Президентът е загрижен от факта, че Федералният резерв повишава лихвените проценти твърде много, забавяйки икономическия растеж и очевидно това е нормален повод за притеснение". Според него обаче управителят на Фед Джером Пауъл върши добра работа и разбира регулаторната среда.

Стивън Мнучин не смята, че неотдавнашните трусове на фондовите пазари са свързани с високите лихвени проценти и политиката на Фед.

Интервюто на Стивън Мунчин за предаването на "Squawk Box" на CNBC беше дадено от индонезийския остров Бали, където американския финансов министър участва в редовната годишна среща на Международният валутен фонд и Световната банка в момент, когато акциите, търгувани на Уолстрийт, претърпяха доста драматични ценови сривове.

Индексът DJIA приключи търговията в четвъртък с загуба на нови 545 пункта, след като в сряда се срина с над 800 пункта и само в рамките на последните две сесии на търговия се раздели с близо 1400 пункта, или с повече от 5,2% от стойността си. Индексите S&P500 и Nasdaq Composite също претърпяха солидни загуби от над 5 на сто.

Преди старта на петъчната търговия обаче, фючърсите и на трите американски основни фондови индекси бележат солиден отскок в опит да парират част от големите загуби по-рано тази седмица. Фючърсите на DJIA нарастват с 257 пункта (скок с около 1%), на S&P500 с 28,75 пункта (повишение с 1,025) и на Nasdaq100 - със 112 пункта (повишение с 1,6%).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна