Архилох: Всичко, всичко тук е само на безсмъртните игра

Снимка: НБУ
Университетското издание „Архилох. Фрагменти“ пренася в наши дни един поетичен глас от древността.

Той е насмешлив, сатиричен, често със склонност към еротични намеци и директни образи, понякога тъжен и драматичен, когато става дума за битки и жертви. Архилох е живял през VII в.пр.Хр. Смятан е за първия лирически поет в историята. Стиховете му са се изпълнявали в музикален съпровод.

Дали това е облекчило или усложнило работата на преводачите и съставителите на сборника, които са имали на разположение само откъслечни фрази и цитати от творбите на поета и воин от Древна Гърция?
Чуйте разговора с поетесата Петя Хайнрих и гл. ас. д-р Георги Гочев от Нов български университет за двуезичното издание.

Всичко, всичко тук е само на безсмъртните игра:
те веднъж ще вдигнат горе клетник черен и сломен,
друг път ще катурнат възнак и щастливеца добър,
после го връхлитат стръвно цели купища беди,
скита, проси, обикаля, с ум объркан се върти.

                                             Из „Архилох. Фрагменти“

Не надут водач ми трябва, ни засукан генерал,
нито къдрокос суетник, ни подстриган на венец,
дай ми някой дребен момък, в коленете кривокрак,
стъпващ здраво на земята и с преливащо сърце.

                                            Из „Архилох. Фрагменти“
Още от категорията
Михаил Белчев

Родства по избор в песенната лирика

Това е необичайно и много специално издание на „Часът на думите“. Гост в студиото е един от големите ни майстори на песенна поезия – Михаил Белчев. Ситуацията е усложнена, тъй като той гостува в предаването на своята съпруга – Кристина. Тя съумява да мине по опънатото въже и да запази баланса между лично и професионално. Повод за разговора в студио е..

публикувано на 22.10.18 в 10:25
Н. Пр. г-н Мануел Корчек - вляво, Н. Пр. г-н Душан Щраух - вдясно

100 години от създаването на Чехословакия - за паметниците и културното наследство

В края на 1918 г., след разпадането на Австро-Унгарската империя, една нова държава получава своята самостоятелност - националната държава на чехите и словаците, включваща още и многобройни национални малцинства - най-големите от които са немското в чешките земи и унгарското в Словакия и Подкарпатска Рус. Самоопределeнието е следствие от продължителна..

публикувано на 22.10.18 в 09:35

Откриват изложба в Софийския университет, посветена на ирландския писател Джеймс Джойс

Този следобед   в Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще отвори врати изложба, посветена на ирландския писател със световна слава Джеймс Джойс. В експозицията са включени 22 платна с богат снимков и текстови материал, които показват влиянието на Джойс върху съвременната литература. Изложбата ще открие посланикът на Ирландия в България Майкъл..

публикувано на 22.10.18 в 03:26

Експозиция от творби на австрийския живописец Егон Шиле може да бъде видяна в "Белведере"

Във виенския музей "Белведере" е уредена експозиция от творби на Егон Шиле, посветена на 100-годишнината от смъртта на гениалния австрийски художник. Изложбата проследява пътя, по който са преминали произведенията на починалия на 28-годишна възраст художник, за да стигнат до музея. Откупки, дарения, размени, музейни реформи и реституции..

публикувано на 22.10.18 в 02:45
Полковник Владимир Серафимов

Героят на Родопите Владимир Серафимов отново в цвят във фотоизложба в Родопския театър

Фотоизложба представя отново в цвят героя на Родопите полковник Владимир Серафимов. Изложбата е във фоайето на Родопския драматичен театър. Тя от архивни кадри, сканирани и уголемени спрямо оригиналите и са тонирани в цветове близки до автентичните от младия смолянчанин Ангел Георгиев. Както полковник Владимир Серафимов е възродена и..

публикувано на 21.10.18 в 19:07

Национална седмица на четенето започва от утре

Утре започва Национална седмица на четенето. Тя ще продължи до 26 октомври и се организира от Министерството на образованието и науката. Целта е да се насърчава и повишава грамотността на учениците. Над 3 000 ще са събитията в страната - игри, състезания, представяне на книги и национален маратон на четенето.  За първи път Институтът по..

публикувано на 21.10.18 в 16:12
Анета Дръгушану

Голямата дама на българското изкуство

Художничката Анета Дръгушану се появява на нашата художествена сцена в началото на 60-те години. Още тогава новаторският характер на нейната живопис я нарежда сред големите български художници. Родена в село Поточ, Румъния, завършила Художествена академия в Букурещ при прочутия професор от европейски мащаб Корнелиу Баба, установила се в България със..

публикувано на 21.10.18 в 10:15