Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Джи Пи Груп" се отказва от строителството на тунела Железница на магистрала "Струма" в позиция до медиите

Борисов разпореди АПИ да спре участието на “Джи Пи Груп“ в конкурси с еврофинансиране

| обновено на 12.10.18 в 18:48
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Агенция "Пътна инфраструктура" спиране на участието на “Джи Пи Груп“ в конкурси за пътни проекти с еврофинансиране, като причината е разследването срещу компанията.

Бойко Борисов подчерта, че претенциите му към строителните компании винаги са били да работят качествено и в срок: "Моята политическа воля стига до там всеки, който е заподозрян и тече разследване, да го извадя от конкурсите и да си докаже правотата и невинността ако е такъв, или обратното".

"Проверките трябва да са навсякъде", беше категоричен още премиерът: "Ако някой си бърка сместа на асфалта не така както трябва, а има фирми за надзор, има компетентни органи, които получават заплата за това и са го проспали, прокуратурата да ги обвини и да ги вкара в затвора".Премиерът заяви това при посещението си в Мулдавския манастир край Асеновград. Борисов уточни още, че е разпоредил на шефа на АПИ Светослав Глосов да се извършат проверки относно работата до момента на “Джи Пи Груп“. Когато има съмнения за злоупотреби, а тече разследване, трябва да се прилагат подобни мерки.

Светослав Глосов уточни:

"В момента “Джи Пи Груп“ участват в проект по линията на трансграничното сътрудничество за изграждане на пътя от Момчилград през Крумовград до Ивайловград. Този договор не може да бъде прекратен“, подчерта Глосов, но допълни, че ще има допълнителна проверка на фирмата – на две други нейни участия в изграждането на инфраструктурни обекти. Имат един спечелен търг, който се обжалва от страна на фирма. Това е тунелът на Железница. Участват също като консорциум в една поръчка. Още не е приключила като процедура. Още е на етапа преглед на технически предложения", поясни той.

В Мулдавския манастир премиерът Борисов заяви също, че правителството е готово да финансира изграждането на водопровод до Светата обител, както и да бъде извършен цялостен ремонт на камбанарията и западното крило. 

В позиция, изпратена до медиите, ръководството на "Джи Пи Груп" заявява, че се отказва от строителството на тунела Железница на магистрала "Струма". 
"В  така манипулираната медийна обстановка през последния месец, опитваща се да отъждестви граденото десетки години име на компанията в строителния бранш с престъпни квалификации, е достойно в името на бранда "Джи Пи Груп" да депозираме пред Aгенция "Пътна инфраструктура" отказ от сключване на договор за изпълнение на строителството на тунел Железница. Това е в полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет и в подкрепа на пътната безопасност", заявяват от "Джи Пи Груп".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени