Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската лира поскъпна към двумесечни върхове след новината за освобождаването на американския пастор Брънсън

Снимка: Ройтерс

Новината за освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън доведе до поскъпване на турската лира спрямо долара и еврото към близо двумесечни върхове и до нарастване на цените на турските облигации, деноминирани в долари. Турският съд постанови присъда от три години затвор за американския пастор Андрю Брънсън, които обаче той вече е излежал, предаде Ройтерс. Решението на съда означава, че Брънсън ще бъде освободен от домашен арест, забраната му за напускане на страната ще бъде вдигната и той може да се завърне в Съединените щати.

Задържането на пастора влоши отношенията между САЩ и Турция, като Вашингтон наложи санкции спрямо турски министри и заплаши, че ще наложи още, ако Брънсън не бъде освободен. Администрацията на Доналд Тръмп също така удвои митата върху вноса на стоманата и алуминия от Турция. Инвеститорите се надяват, че освобождаването на Брънсън може да представлява начало на затопляне на отношенията между Вашингтон и Анкара, което пък да допринесе за отслабване на валутната криза в Турция и за ограничаване растежа на инфлацията.

След новината за решението на турския съд, щатският долара се понижи до 5,8195 турски лири, а еврото до 6,7412 лири, като това са най-ниските нива на двете водещи световни валути от 17-и август насам. Последва обаче техен бърз отскок съответно към 5,9718 и към 6,8988 лири, тъй като инвеститорите сякаш действаха на принципа: "Купувай (турски лири) при слухове (за освобождаването на Брънсън), продавайки при факти". Трябва да се има предвид, че през последните дни имаше спекулации за подобен изход на наблюдаваното с голям интерес дело в Турция и въз основа на тях турската лира поскъпваше предпазливо от края на миналата седмица насам.

Деноминираните в долари турски държавни облигации също реагираха позитивно на днешното решение на съда в Турция. Турските доларови облигации с падеж 2020 година се повишават с 0,4 цента, а дългосрочните облигации с падежи между 2003 и 2045 година се повишават с между 1,3 и 1,9 цента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!