Eмисия новини
от 13.00 часа

Изненадващо влошаване на потребителските нагласи в САЩ през октомври

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се влоши изненадващо през октомври, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган.

Индексът на потребителското доверие в САЩ спадна през октомври до 99,0 пункта от 100,1 пункта през септември, при осреднена прогноза на финансовите пазари за повишение към 100,4 пункта. Въпреки това понижение индексът остава на второто най-силно ниво от април насам и недалеч от най-високите нива, достигнат след последната американска рецесия.

"Настроенията на потребителите се понижиха в началото на октомври, въпреки че те останаха на доста благоприятни нива и малко над средното за 2018-а година ниво от 98,5 пункта", казва главният икономист на проучването Ричарт Къртин. Той добави: "Трябва да се отбележи, че агресивните разпродажби на акциите, търгувани на Уолстрийт, се припокриват с предварителното проучване само в рамките на една вечер и практически не оказват влияние върху данните за потребителските нагласи в началото на октомври".

Индексът на потребителски очаквания за бъдещата икономическата активност се понижи през октомври до 89,1 пункта от 90,5 пункта в края на септември, докато индексът, определящ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната, се понижи до 114,4 от 115,2 пункта.

Едногодишните потребителски инфлационни очаквания се повишиха през октомври до 2,8% от 2,7% през септември, докато петгодишните инфлационни очаквания се понижиха до 2,3% от 2,5%.


Още от