Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освободеният американски пастор Андрю Брънсън вече пътува към САЩ

| обновено на 13.10.18 в 11:35
Андрю Брънсън целува знамето на САЩ на летището във ВВС базата Рамщайн, Германия, където бе посрещнат от US посланика в Берлин Ричард Гренел (вляво)
Снимка: Туитър, Ричард Гренел

Американският пастор Андрю Брънсън пристигна рано днес в Германия с военен полет от Измир, след като турски съд го освободи вчера.

Американският посланик в Берлин Ричард Гренел публикува в Туитър своя снимка заедно с пастора на летището във военновъздушната база Рамщайн.

В Германия на Брансън ще му бъде направен медицински преглед, след което се очаква още днес той да продължи пътя си към Вашингтон. По-рано президентът Доналд Тръмп заяви, че очаква пастора в Белия дом веднага щом той кацне на американска земя.

Американският телевизионен канал Ен Би Си съобщи, че Турция и САЩ са постигнали тайна сделка за освобождаването на мисионера. Анкара се е съгласила да оттегли някои обвинения срещу него в замяна на облекчаването на „икономическия натиск“ от САЩ.

Тръмп отрече подобна сделка с думите: “Имахме разговори с Турция и действахме по правилата”.

Брънсън бе задържан през октомври 2016 г. и го грозеше заплахата от 35 години затвор по обвинения в подпомагане на терористични групи и шпионаж. След това прокурорите поискаха присъда до 10 години.

Съдът в Алиага край Измир го осъди вчера на три години, един месец и 15 дни затвор. Брънсън обаче бе освободен с оглед на излежаното време в ареста и доброто му поведение по време на процеса.

Брънсън и официалните американски представители настояваха, че той е невинен по всички обвинения. „Аз съм невинен човек, обичам Исус, обичам Турция“, каза той в последната си защита пред съда.

Освобождаването на Брънсън е дипломатически триумф на Тръмп, който разчита на подкрепата на евангелистите християни за изборите през ноември.

Това би могло да бъде от полза и за Турция, като позволи на правителството да се съсредоточи върху ескалиращата дипломатическа криза по случая Джамал Хашоги - саудитският журналист, който изчезна преди повече от седмица и се смята, че е убит в саудитско консулство в Истанбул.

Освен това Турция се надява, че САЩ ще вдигнат санкциите и това ще върне доверието в местната икономика, която се тресе от високата инфлация и растящия външен дълг.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна