Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен отзвук предизвикаха убийството на българската журналистка Виктория Маринова и изчезването на саудитеца Джамал Кашоги

- Международен отзвук предизвика убийството на българската журналистка Виктория Маринова в Русе, станало миналата седмица. То беше отразено от редица авторитетни световни медии, сред които Би Би Си, "Файненшъл таймс", "Гардиън", "Политико","Фокс нюз", Си Ен Ен и "Ал Джазира". Случаят беше сравнен с убийствата на журналистите Дафне Галиция в Малта, Ян Куцияк в Словакия и Ким Вал в Швеция.

-  Още един случай с журналист предизвика негодувание у международната общност. Джамал Кашоги - кореспондент на вестник "Вашингтон Поуст" и племенник на саудитския бизнесмен и мултимилиардер Аднан Кашоги, изчезна на 2 октомври след посещение в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. "Вашингтон поуст" съобщи, че турското правителство разполага с аудио- и видеозаписи, доказващи, че Кашоги е бил убит в саудитското консулство в Истанбул.

- Турският съд постанови присъда от три години затвор за американския пастор Андрю Брънсън, които обаче той вече е излежал. Решението на съда означава, че Брънсън ще бъде освободен от домашен арест и забраната му за напускане на страната ще бъде вдигната и той може да се завърне в Съединените щати.

- Неуспех беляза изстрелването на ракетата "Съюз" от космодрува в Байконур в Казахстан в четвъртък.

Подробностите по тези и други новини, случали се през седмицата по света, можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна