Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди излязоха на протест във Виена срещу крайната десница и канцлера Себастиян Курц

Снимка: pixabay.com

В Австрия се завръща една традиция от 2000 г. Тогава във Виена за пръв път крайнодясната „Партия на свободата” влиза в управлението на страната, а ЕС налага санкции на Австрия. След парламентарните избори миналата година партията на покойния Йорг Хайдер отново е на власт като по-малкия партньор на консервативната народна партия на канцлера Себастиан Курц. Една година по-късно виенчани отново са на улицата.

С песен на уста и плакати в ръцете срещу крайната десница и канцлера Себастиян Курц за втора поредна седмица хиляди виенчани се събраха в центъра на града, за да протестират срещу ограничаването на свободата на медиите.

Разбира се, че ще протестирам! Всеки разумен австриец трябва да излезе на улицата!, каза Щефани, участничка в протеста.

Друга протестираща Клара обясни: „Днес съм тук, защото не одобрявам това, което правителството прави. Позволиха си неща, които са под всякаква критика и смятам, че гражданското общество трябва да надигне глас.

А Бернхард поясни: „Тук съм, защото това, което прави правителството, е безобразие! Особено Кикъл и медиите. Нямам думи!“

Чашата на търпението преля, когато наскоро стана ясно, че прессекретарят на министъра на вътрешните работи Херберт Кикл от „Партията на свободата” е изпратил писмо до полицейските участъци с препоръка на определени неудобни медии да не се дава информация. Изтеклите опорни точки включват и указанието на медиите да се съобщава гражданството на заподозрени лица без влязла в сила присъда, както и изрично да се подчертава, дали въпросното лице е бежанец с или без статут за пребиваване в Австрия.

Университетският преподавател и един от организаторите на антиправителствените демонстрации Чан Гюлчу заяви: „Това правителство трябва да си ходи! То си прекрачи всякакви граници. Ще се радвам, ако успеем да предложим алтернатива на това управление“.

Михаела Мозер също е в организационния комитет, събрал се в социалните мрежи: „Организирахме се, защото смятаме, че трябва да покажем несъгласието си с управляващите. Много хора са против политиката на правителството и смятат, че нещо трябва да се направи. Нашите демонстрации просто предоставят възможност за израз на това недоволство“.

Антиправителствените демонстрации умишлено напомнят на първообраза си преди 18 години. Тогава харизматичният Йорг Хайдер печели симпатиите на австрийците с откровени националистически пароли, които днес - уви - не са изключение в Европа. Неговата „Партия на свободата” дава подслон на онези австрийци, които в следвоенните години са таили негодуванието си срещу негласната забрана на всякакъв израз на патриотизъм и родолюбие.

Както се оказва на парламентарните избори през 1999 г. - те не са малко. „Партията на свободата” става втора политическа сила и в коалиция с консерваторите става управляваща партия. Заради вълната от спонтанни протести министрите трябваше да използват подземен тунел, за да положат клетва пред тогавашния австрийски президент Томас Клестил.

„Днес искаме да сме още по-гласовити, по-издръжливи, но и по-находчиви в протеста си срещу политиката на крайната десница и на консерваторите”, споделя Чан Гюлчу, преди да се присъедини към любителския хор протестиращи, който пее песента „Чао, Себастиан!”

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна