Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп прие в Овалния кабинет пастор Андрю Брънсън, който се прибра в САЩ от Турция

Пастор Андрю Брънсън и президентът Доналд Тръмп в Белия дом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп прие в Овалния кабинет пастор Андрю Брънсън, който се прибра в Съединените щати, след като беше задържан в продължение на две години в Турция. Тръмп не пропусна да благодари на турския си колега Реджеп Ердоган "за неговата помощ", като изрази надежда, че освобождаването на Брънсън ще отбележи началото на по-добри отношения между двете страни.

Само ден след освобождаването му от домашен арест в Турция, Брънсън се срещна и се помоли, заедно с Тръмп в Овалния кабинет, като благодари на президента, че "наистина се борил за християните”.

Брънсън беше лишен от свобода през октомври 2016 г. заради обвинение във връзки с терористична група, която се смята за част от неуспешния опит за преврат срещу правителството на президента Реджеп Ердоган. Турски съд в петък постанови мисионерът да бъде освободен от домашния арест, след като постанови присъда от три години затвор, които обаче той вече е излежал.

Брънсън благодари на Тръмп и на членовете на Конгреса от двата политически спектъра, които са работили за освобождаването му. В силно драматичен момент той коленичи и се помоли заедно с президента като поиска от Бог "свръхестествена мъдрост, за да изпълни всички планове, които имате за страната и за него".

В своя коментар държавният глава заяви, че е "голяма чест" да посрещне Брънсън в Белия дом и също благодари на редица законодатели и членове на кабинета за съдействието им за обезпечаване на освобождаването на пастора.

По-рано американският президент написа в Туитър, че не е имало никаква тайна договорка с Анкара, за да се стигне до благоприятната развръзка на случая, но все пак благодари на Ердоган за помощта. "Нямаше никаква сделка с Турция за освобождаването и завръщането на пастор Андрю Брънсън. Аз не сключвам сделки за заложници", написа той. "Има обаче голяма благодарност от името на Съединените щати, което ще доведе до по-добри, може би дори прекрасни отношения между двете страни”, са думите на Тръмп.

Турският президент Реджеп Ердоган, също в Туитър, написа, че съдът е взел независимо решение за освобождаване на пастора Андрю Брънсън. В съобщението си до Доналд Тръмп, Ердоган изразява очакване сътрудничеството между Турция и Съединените щати да продължи.

Същевременно, в интервю за Си Би Ес, Доналд Тръмп заплаши друг свой съюзник в Близкия изток - Саудитска Арабия, с тежки последици, ако се докаже, че Рияд стои зад изчезването на журналиста Джамал Хашоги. Тръмп обаче беше категоричен, че каквото и да покаже разследването, Вашингтон няма да разтрогне оръжейните си сделки с Рияд.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени