Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баварските избори сериозно разклащат стабилността на федералното правителство

ХСС с най-слаб свой резултат от 1950 г. на регионалните избори в Бавария, но печели вота с по-голяма подкрепа от очакваното

| обновено на 15.10.18 в 15:09
Германия избори
Снимка: Никола Миладинов / Снимка: ЕПА/БГНЕС

На регионалните избори в Бавария доминиращият баварската политика Християнсоциален съюз получи най-слабия си изборен резултат от 1950 г. насам. Въпреки това печели вота с по-голяма подкрепа от очакваното – 37,2% от девет и половина милиона избиратели са дали гласа си за ХСС. Катастрофално слаб резултат регистрират Социалдемократите, коалиционен партньор на канцлера Меркел в Берлин.

Баварските избори сериозно разклащат стабилността на федералното правителство.

60% от баварците гласуваха вчера за дясна политика – това е сборът от гласовете за управляващия ХСС, популистите от партията „Свободни избиратели” и крайнодясната „Алтернатива за Германия”. Макар с 10,2% крайната десница да остана далеч от очаквания резултат от 15%, партийният лидер Алис Вайдел поиска предсрочни федерални избори. Промяна поискаха и социалдемократите, които получиха едва 9,7% и стопиха наполовина подкрепата си в Бавария. „Настояваме за нов стил на управление”, заяви генералният секретар на социалдемократите Ларс Клингбайл.

„Резултатът е ясен сигнал към управляващите в Берлин и това не трябва да остане без последици, защото постоянните караници в правителството и провокациите на баварския Християнсоциален съюз пречат на работата на кабинета“.

Втора политическа сила в Бавария - с 17,5% подкрепа, спечелени предимно в големите градове, е партията на „Зелените“, която открито се конфронтира с антиимигрантската реторика на ХСС и „Алтернатива за Германия”.

„През новия мандат ще работим за това Бавария да остане проевропейска и отворена към света“,обеща водачът на баварската листа Катарина Шулце.

Противно на очакванията, оставки заради лошия резултат на регионалните избори в Бавария няма да има. Това стана ясно по време на заседанието на партийното ръководство на управляващия Християнсоциален съюз в Мюнхен, което се провежда при затворени врата. Управляващи и опозиция обясняват разочароващия изход от регионалните избори с непрестанните вътрешнопартийни скандали от една страна в консервативния блок ХДС/ХСС, от друга – в рамките на коалицията на канцлера Меркел със социалдемократите. Всички партии са единодушни, че баварските избори са показали желание за промяна в стила на управление не само в Мюнхен, но и в Берлин. Решението за бъдещето на голямата коалиция на Ангела Меркел обаче се отлага за след 28-ми октомври, когато предстоят поредните важни регионални избори в провинция Хесен. Това е и причината, в Мюнхен и в Берлин никой да не говори за персонални промени, за да не повлияе на изборите след две седмици.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени