Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки политически експерти: Заев ще събере 80 гласа за конституционните промени

Снимка: abc.net.au

Политически експерти коментират в гръцките медии днес, че очакват парламентът в Скопие да подкрепи споразумението за името на Македония. "Заев ще събере 80 гласа, за да направи конституционните промени", отбелязват медиите в Атина и вече насочват поглед към вота на гръцките депутати.

Разпад на управляващата коалиция с оттегляне от правителството на националистите от "Независими гърци". Това е реалният сценарий сред гръцките политически сили. Министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на коалиционния партньор на СИРИЗА, заяви днес, че ще гласува против и ще напусне правителството. Всички опозиционни партии също заявяват, че няма да подкрепят договора от Преспа.

Консерваторите от "Нова Демокрация", водеща опозиционна политическа партия, продължават курса - нито един глас в подкрепа на Ципрас.

Депутатите от СИРИЗА застанаха зад политиката на премиера, който заяви, че няма друга алтернатива пред Скопие за влизане в НАТО и Европейския съюз.

Договорът от Преспа, дори и да мине през парламента в Скопие, ще доведе до извънредни парламентарни избори в Гърция, категорични са анализаторите. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна