Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП внесе в парламента трети вот на недоверие

| обновено на 15.10.18 в 17:13
2
Снимка: БГНЕС


БСП внесе официално в деловодството на Народното събрание третия вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". Този път левицата атакува правителството заради политиката му в областта на здравеопазването. Под проекта на решение са се подписали всички народни представители от "БСП за България" - общо 79. Решението за искането на вот на недоверие беше взето с убеждението на левицата, че състоянието в здравеопазването се влошава. БСП се противопоставя на намерението на управляващите да правят реформи, които според социалистите, ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин.  Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви:
С този вот искаме оставката на правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за това, че не искат и не могат да се справят с катастрофалното състояние в сектор "Здравеопазване". Стотици хиляди български граждани не могат да се лекуват или защото нямат достъп до лекар и болница, или защото нямат пари да си доплатят лечението. Други стотици хиляди, които са изрядни платци на здравните си осигуровки, когато отидат да се лекуват, трябва да доплащат. Лекари и медицински сестри напускат системата и България и въпросът с кадрите е катастрофален".

„Най-неизрядният платец е държавата“, посочи Нинова и допълни, че държавата иска да натовари допълнително работещите българи със здравна вноска от 12 лв, за която няма съгласие. Нинова даде като пример всички свои срещи, които е провела с неправителствения сектор и организации в областта на здравеопазването. „Това правителство не може да се справи и най-логичният изход е оставката на кабинета, за да се види, че има алтернатива и тя е в лицето на БСП“, заключи Корнелия Нинова.

Според ГЕРБ, от БСП са подходили избирателно при срещите си с представители на болниците и БЛС. Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов оспори мотивите на внесения вот и подчерта, че единствено сегашното правителство е насочило реални усилия за реформиране на сектора:

"За пореден път ставаме свидетели как БСП  живеят в друга държава, в друга, паралелна вселена. Така или иначе, за обявената реформа Министерството на здравеопазването търси широк консенсус. Никой не отрича, че има проблем, но ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са единственото правителство до момента, което признава, ангажира се с тези проблеми, цели и се е приело като приоритет подобряването на здравния достъп и на здравната система за българските граждани. Ще намерим тази формула при широко обществено обсъждане".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени