Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обрат по делото, което Лозан Панов води cpeщy нoвaтa комисия "Aнтиĸopyпция“

Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

Обрат по делото, което председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов води cpeщy нoвaтa комисия „Aнтиĸopyпция“. Панов атакува глобата си от 1000 лева, наложена му заради неподадена декларация пред Сметната палата през 2017 година. На първото и единствено заседание по делото съдията от Софийския районен съд Ангел Павлов го обяви за решено. Сега обаче е насрочил ново заседание за този петък.

Съдия Павлов е отменил дадения ход на делото и всички  постановени от него определения и е призовал за петък представител на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. През юли призовката беше за Сметната палата, която през периода, за който е глобен Панов, събираше магистратските декрарации. Междувременно отделът, който се занимаваше с това, се вля в новата антикорупционна комисия, което неин представител изрично обясни в съдебната зала. Въпреки това със свое определение, което в последствие е отменил, съдия Павлов не конституира Комисията като страна по делото.

И в медийни изяви, и в съдебната зала през юли, където лично се защитаваше, председателят на ВКС беше категоричен, че не е извършил нарушение, защото е подал декларацията си за 2017 година пред Инспектората на ВСС. Председателят на Сметната палата Цветан Цветков, който е издал наказателното постановление срещу Панов, обаче смята, че Лозан Панов е трябва да го направи и пред Сметната палата. И така спорът стигна до съда.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна