Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Драги: Заплахите за независимостта на централните банки представляват голям риск за световната икономика

Марио Драги от ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги предупреди, че заплахите за независимостта на централните банки се очертават като значителен риск за световната икономика, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Шефът на ЕЦБ е загрижен, че геополитическите рискове могат да доведат до рязко завръщане към по-високи лихвени ставки. Той посочи три фактора, представляващи заплаха за ключовите "стълбове" на международната икономика: търговското напрежение, заплахите за правилата, на които се базира Европейският съюз и "желанието да се обсъжда независимостта на централните банки".

Неговите забележки идват след седмица, в която американският президент Доналд Тръмп отправи многократни критики към колегите на ЕЦБ от Федералния резерв на САЩ. След като преди дни американските акции отбелязаха най-големия си спад от февруари насам, Тръмп заяви, че Фед се държи като "луд" и прави грешка, като повишава основните лихви в страната.

Марио Драги, който говори пред репортери на индонезийския остров Бали, на който се проведе годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, цитира тези геополитически рискове като нещо, което може да доведе до "рязка преоценка на финансовите активи" в еврозоната, както и до "рязко и внезапно повишаване на лихвените проценти", което би забавило европейската икономика с оглед на увеличените разходи по заемите.

Въпреки че централните банкери по цял свят изразяват често загриженост по отношение на тяхната независимост, шефът на ЕЦБ отбеляза, че подобен род заплахи са все повече водещи новини на първите страници и че "можете да видите, че управляващите искат от централните банки да правят неща, които не са точно начина, по който да се уважава тяхната независимост".

Марио Драги не посочи конкретно Федералния резерв или Доналд Тръмп, отбелязвайки само, че има други страни като Турция, в които този проблем е повод за загриженост и че той изразява "общото усещане за рисковете в геополитическата сфера ", което не е насочено само към една единствена държава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна