Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивши шефове на германския футбол се разминаха с дело за данъци

Волфганг Нирсбах (вляво) и Тео Цванцигер се спасиха от съд.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският съд във Франкфурт реши да не възбужда дело срещу трима бивши високопоставени служители на Футболния съюз на страната за данъчни измами във връзка с домакинството на Световното първенство през 2006-а година.

Федералната прокуратура на Германия повдигна обвинения срещу бившите президенти на Германския футболен съюз (ГФС) Волфганг Нирсбах и Тео Цванцигер, както и срещу бившия генерален секретар Хорст Р. Шмит.

Но Регионалният съд на Франкфурт постанови, че няма достатъчно доказателства, за да бъде стартирана осъдителна процедура. Говорител на съдебната институция заяви, че прокуратурата може да обжалва това решение в рамките на една седмица.

Бившите трима високопоставени ръководители на германския футбол бяха обвинени, че са укрили данъци в размер на около 6,7 милиона евро в афера за плащане от Германския футболен съюз към ФИФА през 2005-а година.

Плащането е обявено като финансиране на културно събитие на самото Световно първенство, каквото никога не се е състояло. Освен въпросните неплатени данъци, има и неприхванати оперативни разходи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна