Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на спектакъла “Луда трева“ на Маргарита Младенова в “Сфумато“

Снимка: БГНЕС

Тази вечер в театрална работилница “Сфумато“ е премиерата на “Луда трева“ по текстове на Йордан Радичков, постановката е част от програмата „Ноев ковчег".

“Радичков изпреварва времето, в което пише и в тази програма ние се опитваме не само да се върнем към Радичков, а през късния Радичков да погледнем през тези важни негови текстове, за да погледнем и към бъдещето си през него. “Ноев ковчег“ е един изключително разтревожен и прозрачен образ на необходимостта да се събира и съхранява “ценност трохите на живота“, както той казва. Да се натрупва памет, която да се бори срещу разпада, срещу амнезиите, срещу забравата, защото няма друг ход срещу целия нагон за унищожение в днешния свят. “Ноев ковчег“ е този образ, затова програмата се казва така“, обясни замисъла на спектакъла режисьорката Маргарита Младенова в предаването “12+3“.

За новите акценти, с които се различава настоящият прочит на “Луда трева“, от версията, реализирана преди години в Народния театър, Младенова поясни:

“Много по-тревожно е това представление от предишното, което беше екзалтирано, екстатично“.

В разговора режисьорката разказа и за предстоящия проект “Нова Библия“:

“Да, Иван Добчев вече репетира с друг, също млад екип “Нова библия“, представлението е вариант на “Суматоха“ през една особена версия на Добчев. Премиерата на “Нова библия“ е на 30-и ноември“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени