Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надзорният съвет на НОИ утвърди предлагания бюджет на ДОО

Ръстът на минималните осигурителни доходи за догодина ще се ограничи до минимална заплата от 560 лева

При формирането на пенсиите отпада критерия на трите най-добри години преди 1997-а

| обновено на 15.10.18 в 19:05
Снимка: dnevnik.bg


С мнозинство Надзорният съвет на Националния осигурителен институт утвърди предлагания бюджет на Държавното обществено осигуряване за следващата година. Подкрепиха го синдикатите, а бизнесът гласува против.  В него е предвидено всички пенсии, отпуснати до края на тази година, да нарастнат с 5.7 на сто от юли догодина. Таванът на пенсиите няма да отпадне, но ще се повиши на 1200 лева. Ще се промени и формулата за изчисляване на пенсиите.  Предвидени са и по-високи осигуровки от януари за  тютюнопроизводителите, земеделските стопани и самоосигуряващите се. 


С повишаване тавана на пенсиите от 910 на 1200 лв, ще се увеличат до реалният им размер пенсиите на 40 000 пенсионери. При изчисляване на индивидуалния коефициент отпадат трите най-добре платени години преди 1997-а година, обясни министър Бисер Петков

"Разчетите, които се правеха още през 2015 година, показвха, че още през 2019 година за повече от 50% от пенсионерите това ще бъде по-благоприятно – размерът на пенсията им ще бъде по-благоприятно без трите най-добри години преди 97-ма година"

Спира нарастването на коефициента на всяка година стаж в пенсионната формула така се спира и тенденцията размерите на старите пенсии значително да изостават от тези на новоотпусканите.

„От тази гледна точка, аз възприемам предложението за тази промяна като наистина незадълбочаване повече на този проблем и търсене на резерви възможности за нарастване на отпуснатите вече пенсии“, каза Петков и обясни, че дефицитът в бюджета на НОИ ще е по-малък през 2019, а 2/3 от разходите ще се събират от осигуровки:

„Делът на финансирането или покриването на недостиг от държавния бюджет значително намалява - с около 250 милиона е по-малко от бюджета за тази година“.

Земеделските стопани, тютюнопроизводителите и самоосигуряващите се лица ще внасят осигуровки върху 560 лв. Толкова се предлага да е минималната заплата. Максималният осигурителен доход ще се покачи на 3000 лв.

Без промяна остават размерите на обезщетението за безработица, майчинство през втората година на детето. Не се променят и периодите за изчисляването им. Първите три дни болнични остават за сметка на работодателите.

Ръстът на минималните осигурителни доходи за догодина ще се ограничи до увеличението на минималната работна заплата, която е планирана да бъде 560 лева, обяви министър Бисер Петков:

"Не е предвидено административно увеличаване на минималните осигурителни доходи. То е отразено в Приложение 1 към Бюджета само в съответствие с прогнозирания размер на минималната работна заплата, която е минималният осигурителен доход за много икономически дейности и групи професии. 63% ще бъдат на минималния осигурителен доход, на минималната работна заплата".



Ася Гонева от КНСБ увери, че планираното от догодина отпадане от пенсионната формула на трите най-добри години преди 1997-ма година и стажа до 2000-та,  няма да се отрази негативно при изчислението на пенсиите.

"Колегите са направили и са разиграли варианти с всички пенсии, отпуснати през 2017 г. Няма ощетени - ОК са нещата, така че, аз съм спокойна поне в това отношение. Смятам, че този подход е добър."

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов също подкрепя отпадането на трите години преди 1997-а година.

"Тъй като в момента се е създала една непочтена индустрия за издаване на неистински документи, които доказват доходи, каквито лицата никога не са имали, а пък надеждна статистика, надеждни данни за това нещо няма никъде".

Заместник-председателя на БСК Димитър Бранков обяви позицията на бизнеса, против нарастването на максималният осигурителен доход на 3 000 лева

"С промените, специално за максималния осигурителен доход, отказът от дебат по темата отпадане на тавана за пенсиите, а също така и по отношение на отказа от реформи в обезщетенията за временна нетрудоспособност - всичко това ни дава основание да не подкрепим бюджета".




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени