Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Македония ще подпишат меморандум за транспортна свързаност и регионално развитие

Петя Аврамова и Хюсейл Фазлиу в Благоевград, където откриха обновената сграда на Областна администрация
Снимка: Кети Тренчева, кор. на БНР в Благоевград

До края на годината ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на местното самоуправление на Република Македония. Това заявиха министрите Петя Аврамова и Хюсейл Фазлиу в Благоевград, където откриха обновената сграда на Областната администрация.

Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония е най-успешната за нас, заяви министърът на местното самоуправление Хюсейл Фазлиу, но големите инфраструктурни и транспортни проекти между двете съседни и приятелски държави изискват много повече ресурс:

"Пътната инфраструктура е главен приоритет от най-високо ниво на властта на Република Македония, защото граденето на мостове между гражданите означава сближаване на гражданите на Република Македония към ЕС, а също така и край на конфликтите и на злоупотребите в тази част на региона".

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова изрази готовност до края на годината меморандумът между двете ведомства да бъде подписан:

"Предстои с министър Фазлиу да уточним дата, на която да подпишем този меморандум и да работим за транспортна свързаност, за регионално развитие. Смятам, че това е ключът към едно добро икономическо развитие на региона и на Западните Балкани".

Приоритет на двете министерства ще бъдат и двата гранични пункта в региона - "Клепало-Берово" и "Станке Лисичково-Делчево".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени