Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Трябва да върна доверието на хората в политиката

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Значителна загуба на доверие в управляващата коалиция в Германия са показали регионалните избори в Бавария – това е заключението на канцлера Ангела Меркел, след като баварският Християнсоциален съюз загуби повече от 10% от подкрепата си. Коалиционните партньори в Берлин, социалдемократическата партия, регистрира рекордно нисък резултат – едва 9,7%.

Звучна плестница – така може да се обобщи вотът на 9,5 млн. баварци срещу доминиращия от близо 70 години Християнсоциален съюз. Въпреки това следващото правителство в Мюнхен не може да се състави без участието на партията на премиера Маркус Зьодер.

"Към момента най-вероятните ни партьори са „Свободните избиратели”, заяви Зьодер, който получи мандат да започне проучвателни преговори първо с популистката баварска партия.

Вотът в Бавария, а и предстоящите след две седмици избори в Хесен още веднъж дават ясен сигнал, че доверието в управляващите в Берлин се топи. Причината – неспирните вътрешнопартийни скандали в консервативния блок ХДС/ХСС.

"Поуката за мен е, че като канцлер в голямата коалиция трябва да върна доверието на хората в политиката. И ще го направя", призна канцлерът Ангела Меркел. А думите й индиректно са адресирани към председателя на ХСС и вътрешен министър Хорст Зеехофер, който с изказването си „Бежанската криза е майка на всички проблеми” помогна на крайнодясната „Алтернатива за Германия” да влезе и в баварския парламент, макар с по-малко от очаквания брой гласове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна