Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Филипов с коментар за събитията в Македония

Коста Филипов
Снимка: БГНЕС


Решителен ден за Македония. Очаква се парламентът да реши дали да пристъпи към промените в конституцията, съгласно споразумението с Гърция за името на страната. Целта е да има мнозинство, но от опозицията на ВМРО-ДПМНЕ са против промените.

“Дали 15-и октомври ще се превърна в толкова важна дата, каквато беше 30-и септември, когато беше проведен референдума. Днес залата в парламента беше пълна. Всички депутати от опозиционната ВМРО-ДПМПЕ, които заплашваха, че може би няма да влязат в залата, за да провалят заседанието –бяха вътре. Зоран Заев произнесе реч, с което отново призова за гласа на всички за конституционните промени“, коментира журналистът Костадин Филипов в предаването “Нещо повече“.

“Като акцент бих поставил в изложението на Заев, това че той призова за помирение – прошка и помирение към депутатите, като спомена, че ако искат македонците изобщо да се помирят, депутатите трябва да дадат пример“, допълни още по темата той.

Филипов изтълкува изказването по време на речта на Зоран Заев “Правителствата и политиците си отиват, но Македония остава“, по следния начин:

“Заев е готов да заложи личната си политическа кариера, стига предложението да мине и да бъде гласувано в парламента и това да накара опозицията да преоцени своята крайна позиция“.

Относно нужното на Заев квалифицирано мнозинство от 81 гласа Филипов каза:

“Твърди се, че той има под контрол 70-71 гласа, т.е около 9-10 му трябват“.

Журналистът коментира и изказването на Федерика Могерини, че “договорът е уникална възможност да свърши този 20-годишен спор между Гърция и Македония и че този шанс няма да се повтори“ така:

“Страхувам се да не се окаже такъв вариант, да имаме документ, който не може да заживее истински“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени