Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екипът от турски следователи и прокурори напусна консулството на Саудитска Арабия в Истанбул

| обновено на 16.10.18 в 07:33
Джамал Хашоги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екипът  от турски следователи и прокурори  напусна консулството на Саудитска Арабия в Истанбул след безпрецедентен обиск заради изчезването на опозиционния журналист Джамал Хашоги. Разследващите са взели проби, включително от почвата в градината на консулството, съобщава Франс прес. Хашоги е в неизвестност от 2 октомври, когато е бил заснет да влиза в саудитското консулство. Турските власти твърдят, че разполагат с видео и аудиозапис, от който може да се заключи, че журналистът - критик на саудитското кралско семейство, е бил измъчван и убит.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че изпраща държавния секретар Майк Помпео в Саудитска Арабия. Тръмп информира, че е разговарял по телефона със саудитския крал Салман, който категорично отрича Рияд да има нещо общо със случая.

Саудитски и турски разследващи са влезли в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул за изясняване на обстоятелствата около изчезването на журналиста Джамал Хашоги на 2 октомври. Акцията започнала около 18 часа. Разследващите пристигнаха на място с 4 луксозни автомобила с истанбулска гражданска регистрация. Час и половина по-късно към тях се присъединиха турските им колеги.

По искане на саудитския крал Рияд е започнал свое вътрешно разследване по случая. Следобед в главното управление по сигурността в Истанбул се проведе двучасова среща между саудитския и турския разследващ екип. Междувременно служители на фирма за почистване бяха забелязани да влизат и излизат от сградата на дипломатическата мисия.

Според съобщения в турските и световните медии, два турски официални източника твърдят, че местната полиция разполага със звукозапис на момента на убийството на Хашоги. Информацията засега е без официално потвърждение. Продължават и усилията на турските технически специалисти да разбият паролата на мобилните телефони на журналиста, които са останали в чакащата го отвън Хатидже Дженгиз. Според експерти, за да може информацията от „смарт“-часовника на Хашоги да се прехвърли към телефоните отвън, двете свързани устройства трябва да са на 10-15 метра едно от друго. Задачата се усложнява и от липсата на самия електронен часовник.

Вчера късно вечерта саудитският крал е разговарял по телефона с турския президент Реджеп Ердоган. Разговорът е бил поискан от Рияд и двамата лидери са обсъдили случая с Джамал Хашоги. Крал Салман е благодарил на турския държавен глава за създаването на съвместната работна група за разследване на случая и е посочил, че никой не може да накърни връзките между двете страни.

В събота в интервю за предаването „60 минути“ американският държавен глава заяви, че Вашингтон ще наложи „сурово наказание“ на Рияд, ако журналистът е бил убит. Въпреки това Тръмп смята, че спирането на продажбите на американско оръжие за близкоизточната държава би имало негативен ефект за американската икономика. В първата си задгранична визита като президент Доналд Тръмп посети Саудитска Арабия и Израел. Междувременно кралството заяви, че ще отговори на всички санкции, които му бъдат наложени.

Джамал Хашоги изчезна на 2 октомври след като е влязъл в саудитското консулство в Истанбул за оформяне на документи. Претърсването на комплекса стана възможно след като Саудитска Арабия даде специално разрешение, тъй като дипломатическите мисии се ползват с имунитет.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!