Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Безлов: "Джи Пи Груп" се опитват да се снишат, "сготвиха" ги

| обновено на 16.10.18 в 09:26
Тихомир Безлов
Снимка: БГНЕС

„Джи Пи Груп“ се опитват да се снишат. Действително мисля, че ги „сготвиха“. Това заяви в предаването „Преди всички“ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Моята хипотеза е, че вероятно конкурентите ги „сготвиха“. Станаха твърде големи, изпревариха други големи компании. Големите в България са 3-4 компании. Дали колективно или някой от тези 3-4 големи, можем само да подозираме. През този дълъг период, в който компанията печелеше едни от най-добрите обществени поръчки и начинът, по който се появиха документите на един консултант, на мен ми се струва, че много „случайно“ се появиха тези материали“, каза Безлов.

За реакцията на премиера Борисов, който настоя строителната фирма да бъде извадена от проектите с европейско и държавно финансиране, той коментира: „Джи Пи Груп“ станаха тема на няколко скандала, последният беше с убийството на журналистката от Русе. Премиерът от известно време е възприел тази стратегия – да изрязва всякакви хора и компании, които му създават политически сътресения. Предпочита да ги махне, за да няма коментари. Според него това е някаква форма на изчистване на рисковете от проблемите“.

Според Тихомир Безлов компанията не може да си позволи да изчезне от пазара, рационалната ѝ стратегия би била да стане по-малка, за да е по-малко забележима. Друга възможна стратегия е да се раздели на по-малки компании, каза той. И предположи, че компанията ще продължи да изпълнява поръчки, които е спечелила, но няма да участва известно време за нови поръчки. Според него е възможно и да търси някакво съдебно изчистване.

„Този модел на публичните институции, които разчистват конкуренцията, за мен е реалният проблем“, каза Тихомир Безлов относно конкурсите за обществени поръчки.

„След вълната, която се очаква от европейски пари за инфраструктура, следва една дупка за новия период, ако има въобще следващ такъв голям период. В момента периодът е много решаващ. Оттам вътрешната им борба стана медийна“, коментира още той. Безлов се надява такива скандали да не доведат до загуба на пари за страната.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна