Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бабкен Матевосян: За тази и следващата година Пашинян си е гарантирал сериозна обществена подкрепа

Снимка: Личен архив


Премиерът не може да си позволи повече политическа нестабилност, заяви в предаването „Преди всички“ Бабкен Матевосян - доктор по политически науки, изследовател към Института за проучване и анализ на Евразия. Днес в Армения се очаква премиерът Никол Пашинян да подаде оставка, за да ускори свикването на предсрочни парламентарни избори. 

Според него най-обещаващата прогноза е, че парламентът ще се разпусне през тази или следващата седмица и ще има предсрочни избори в началото на декември или в средата на месеца. Той обясни процедурата:

„Има законово усложнение парламентът да се разпусне, тъй като има само два възможни начина това да се случи. Първият е министър-председателят да подаде оставка, а парламентът да не успее да избере премиер два пъти. По един път на седмица. Процедурата би отнела около 16 дни. Другият възможен вариант е конституционна поправка. След революцията се проведоха избори за кмет на Ереван. И политическата сила, ръководена от Пашинян, получи повече от 80% от гласовете. Другите партии, представени в парламента, включително тези, които подкрепиха революцията, се уплашиха и се присъединиха към предишния политически елит, който все още има депутати в парламента. Те опитаха и успяха да вкарат в парламента нов закон, който усложнява първата опция - с премиерската оставка. Законът влиза в сила 21 дни след гласуването му. Президентът има толкова дни да го подпише или да го прати на Конституционния съд. А предишният управляващ елит така подбра времето, че то да съвпадне със Срещата на Върха на Международната организация на Франкофонията и с тържествата за основаването на Ереван преди 2800 години, които ще отбележим на 20 и 21 октомври“, коментира Матевосян. Той изказа мнение:

„Колкото повече предишните управляващи упорстват, толкова повече хората искат предсрочни избори, тяхното поведение само помага на Пашинян да запази подкрепата, която има. Сами блокират пътя за развитие на нова опозиция“.

Според политолога за тази и за следващата година Пашинян си е гарантирал сериозна обществена подкрепа: „Но след вота няма никакво съмнение, че формацията на Пашинян, ако се яви с партия или в коалиция, ще спечели и то със сериозна подкрепа“.

Според Матевосян Армения се движи към развитието на по-демократично общество. Той е на мнение, че единственият проблем в следващите две години, е липсата на истинска опозиция, на която хората да имат доверие, защото повечето партии са дискредитирани.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!