Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на китайската инфлация през септември до 7-месечен връх

Потребителската инфлация в Китай се ускори през септември до 7-месечен връх в резултат на по-силно нарастване на цените на храните и на по-високи петролни цени, показват данни на Националното статистическо бюро.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през септември с 2,5% на годишна база след растеж с 2,3% през август, като това представлява ускоряване на инфлацията за четвърти пореден месец и февруари насам. На месечна база инфлацията нарасна с 0,7% след аналогичен растеж и през август.

Цените на храните се повишиха през септември с цели 3,6% спрямо година по-рано след растеж с едва 1,7% през август, като цените на свежите зеленчуци скочиха с 14,6% след повишение с 4,3% през предходния месец. Цените на плодовете пък нараснаха с 10,2% след повишение с 5,5% месец по-рано.

Нехранителните цени се увеличиха с 2,2% на годишна база след повишение с 2,5% през август, докато цените на транспортните горива скочиха през септември с 20,8% след повишение с 19,4% през предходния месец.

Въпреки ускоряването на инфлацията, тя все още се задържа под целевото ниво на китайското правителство за покачване на потребителските цени през настоящата година с 3 на сто.

Националното статистическо бюро представи и данни, показващи отслабване на растежа на производствени цени. Индексът на цените на производител (PPI) нарасна през септември с 0,6% на месечна база след повишение с 0,4% през август. На годишна база растежът на индекса PPI се забави през септември до 3,6% от 4,1% през август.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени