Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Прокопова: Енергийните напитки могат сериозно да увредят нервната и сърдечно-съдовата система

Снимка: Радио ВИДИН

„Все повече зачестява употребата на енергийни напитки от деца, юноши и възрастни. Те дават лъжливото усещане за възможност да се извърши повече работа за по-кратко време“. Това коментира в предаването „Хоризонт до обед“ д-р Рада Прокопова – началник на Кардиологичното отделение в Университетска болница „Св. Анна“. Тя е категорична, че трябва да се говори повече за вредата от енергийните напитки:

„Те съдържат изключително голямо количество кофеин. Една енергийна напитка от около 300 мл. съдържа кофеин равен на една голяма чаена чаша кафе и повече. Кофеинът е изключително вреден, когато се приема в големи количества и начесто. 1-2 чаши кафе дневно в никакъв случай не е вреден, даже е полезен, защото кофеинът увеличава обмяната на веществата, счита се, че намалява холестерола, телесното тегло. Това е в случаите, когато има умерена употреба. В случая с енергийните напитки дозата е направила така, че енергийната напитка се оказва отрова. Кофеинът увеличава адреналина, а той е хормонът на стреса. Адреналинът има изключително негативно влияние върху сърдечно-съдовата система с това, че увеличава вероятността от аритмии и към тахикардия при хората, които обективно са здрави, увеличава естествено и кръвното налягане. Той може да доведе и до значителна дехидратация на организма“.

Освен на кофеина, тя наблегна и върху високото съдържание на захар в тези напитки. По думите й това води до много последствия за целия организъм, включително до развиване на диабет. Напитките с различни подсладители пък са още по-вредни, които имат отношение както към развитие на Диабет тип II, така и са канцерогенни, категорична бе д-р Прокопова. Тя е категорична, че контролът върху енергийните напитки трябва да е сериозен. 

При продължителен прием на енергийни напитки те биха могли сериозно да увредят нервната и сърдечно-съдовата система, предупреди д-р Прокопова. Родителите трябва много да внимават и по възможност да упражняват контрол по отношение на енергийните напитки, каза още тя.

Министерството на здравеопазването се опитва да регулира продажбата и консумацията на енергийните напитки още от 2012 г. Целта е да се предпазят децата от прекомерна употреба тези напитки, които могат да увредят здравето. Засега обаче тези опити за регулация остават без успех.

С промени в Закона за здравето правителството цели да бъде въведена забрана за продажна на енергийни напитки за деца. В текстовете е записано напитките да бъдат забранени за продажба на лица до 18 г. на територията на училища, детски градини и общежития. Освен това да бъде забранена и рекламата им, ако е насочена към деца и младежи, които всъщност са основните им консуматори. Текстовете обаче не стигат до гласуване в пленарна зала. Рисковете от енергийните напитки при младите хора са големи. Какви са те чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени