Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на културния ни институт в Будапеща обжалва конкурса за нов ръководител

Снимка: БГНЕС

Директорът на българския културен институт в Унгария Олга Попова обяви, че обжалва резултатите от конкурса за нов титуляр на поста, като в предаването „Хоризонт до обед“ обясни какви са възраженията ѝ.

Това става след като на 26 септември Министерството на културата обяви резултатите от конкурсите за директори в няколко от ключовите български културни институти зад граница, сред които в Прага, Берлин, Виена, Лондон, Братислава.

На първо място за Будапеща е класиран Пламен Пейков, събрал според действащата наредба необходимите 2/3 от 315 точки, втора остава Олга Попова.

Тя обжалва този резултат в две писма с възражения до Министерството на културата и настоява за проверка и преразглеждане на резултата.

„Кандидатите в конкурса бяхме трима. Класираният на първо място е единственият кандидат, завършил само „Българска филология“ и реално невладеещ унгарски език. Г-н Пейков е допуснат до конкурса със сертификат за завършен начален курс по унгарски език. Знанието на езика на страната-домакин не случайно е задължително условие за длъжността. За съжаление, в наредбата не е предвидено назначената комисия да извършва проверка на нивото на знание на кандидатите, където би могло да се установи дали действително отговарят на това условие и дали биха могли да изпълняват служебните си отговорности“, каза Олга Попова.

Тя посочва още, че г-н Пейков вече има назначения от Министерството на културата за ръководител на българския културен институт в Будапеща за цели 10 години – от 2003 до 2013 г. „Ако бъде назначен отново, той ще има трети мандат на тази позиция, а в закона е записано, че на позиция директор не могат да бъдат назначавани хора за повече от 2 мандата“, аргументира се Попова.

„Ако бъде назначен, г-н Пейков влиза в противоречие с още един закон - Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, защото майка му от 31 години е директор на национален учебен комплекс по култура за италиански лицей, на подчинение на Министерството на културата“, твърди още тя.

Попова подчерта още, че Пламен Пейков е бил единственият, отказал съгласие за заснемане с камера провеждането на конкурса.

От пресцентъра на Министерството на културата съобщиха за „Хоризонт“, че не отказват коментар към момента, но на по-късен етап ще говорят по казуса.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени