Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Димитрова за усилието да се създава фестивал

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

„Живеем в цивилизация на зрелището“ и днес забавата и развлечението са издигнати във върховна ценност на епохата, пише перуанският писател, есеист и Нобелов лауреат Марио Варгас Льоса. И още – културата е забава и ако нещо не е забавно, то не е култура.

И напук на това, че живеем в цивилизация на зрелището, в следващите минути говорим за това защо културата е и преди всичко и усилие. За Аполония и усилието да се създава фестивал, а също за усилията да се получи един фестивал, при това вече 34 пъти - чуйте разговора с Маргарита Димитрова, артистичен директор на фондация „Аполония“ за това какви са механизмите на създаване на един празник, какви са проблемите и какви са плановете за развитие.

Възможно ли е след 34 години този фестивал да се разшири, да има свое пространство и да се изгради модерен арт център, който ще позволява да се организират срещи с хората на изкуството през цялата година.

И дали е възможно остров Свети Кирик да се превърне в остров на културата. „Убедена съм, че това може да стане и всички тези археологически разкопки, които и в момента се извършват, нека да ги има, но нека да се възстанови нещо там. Там има такива сгради, които ако се възстановят, ще станат изключително примамливо място и за туризъм, и за посещения на културни събития. Това е перспективата“, казва Маргарита Димитрова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!