Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на износа доведе до разширяване на търговския излишък на еврозоната през август

Снимка: Ройтерс

Търговският излишък на еврозоната се разшири през август за пръв път от пет месеца насам благодарение на изненадващ отскок на износа, показват данни на Евростат, които подсказват, че икономическият растеж вероятно ще продължи с по-умерено темпо през третото тримесечие на годината.

Според европейската статистика търговският излишък на еврозоната на сезонно-коригирана база се повиши през август до 16,6 млрд. евро от 4-годишно дъно от 12,6 млрд. евро през август, като подобряването се дължи на отскок с 2,1% на износа при стабилизация на вноса на юлското ниво.

Спрямо година по-рано износът от региона на единната валута нарасна с 5,6%, достигайки 181,5 млрд. евро, докато вносът се увеличи с 8,4% до 169,8  млрд. евро. Това доведе до търговски излишък на сезонно-некоригирана база в размер на едва 11,7 млрд. евро спрямо излишък за 15,3 млрд. евро през август 2017 година.

Трябва да се има предвид, че рязкото увеличаване на износа допринесе за ускоряване на икономическата експанзия на еврозоната през втората половина на миналата година, когато БВП на региона отчете най-солиден растеж от десетилетие насам. Слабото представяне на експорта в началото на 2018-а година обаче допринесе за забавяне на икономическия растеж през първите две тримесечия, като ЕЦБ определи по-слабото търсене в Азия като ключов фактор за по-малкия по размер износ.

За първите осем месеца на настоящата година, търговският излишък в еврозоната се сви до 129,6 млрд. евро от 140,4 млрд. евро през същия период на 2017-а година.

В рамките на целия Европейския съюз износът на стоки се повиши през август с 9,2% спрямо година по-рано, достигайки 159,2 млрд. евро, докато вносът от останалия свят нарасна с 10,3% до 167,6 млрд. евро. В резултат на това 28-те страни - членки на ЕС отчетоха през август търговски дефицит от цели 8,4 млрд. евро спрямо негативен търговски баланс за 6,1 млрд. евро през август 2017 година.

В същото време търговският излишък на ЕС спрямо САЩ нарасна от началото на годината до края на август до 89,9 млрд. евро спрямо 74,7 млрд. евро през първите осем месеца на миналата година. Този ръст на търговския излишък с цели 20% вероятно ще поднови опасенията, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп може да наложи високи мита върху вноса на европейски автомобили.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна