Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руското влияние в България обсъдиха на форум за хибридните заплахи

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

В много държави като Черна гора, Босна и Херцеговина могат да се намерят примери за хибридна заплаха от страна на Русия. Това посочи президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев по време на конференция, посветена на “Хибридните заплахи срещу институциите“.

"В Черна гора руски депутати чрез сръбски и македонски банки са финансирали масови протести, а в Македония намесата за дестабилизация се осъществява чрез купуване на футболни клубове", каза Плевнелиев. Заради тези примери той посочи събитията в България, когато протестите за цените на тока станаха причина за падане на първото правителство на Бойко Борисов.

"Разбира се, по това време бяха ясни лидерите на тези протести, техните адвокати, а когато Волен Сидеров подпали офисите на EVN в Пловдив, адвокатите, които го защитаваха, бяха същите, които бориха шистовия газ".

"Нека да не допускаме миналото, особено в неговата негативна част, зависимости, олигархия, непазарно мислене, атаки срещу демократични институции, да се връща в България", допълни още той.

Бившият премиер Иван Костов цитира данни от изследване на неговия център за “Анализ и управление на риска“, според което руското влияние в България е факт:

"Част от целите на руската пропагандна агресия са били постигнати след анексирането на Крим, в България е бил разрушен българският политически консенсус за членство в НАТО и ЕС", обясни Костов и каза още, че преди президентските избори също се е усетило руско доминиране.

"Мнозинството от партиите в парламента са с проруска ориентация, с такава е и президентът Румен Радев. Българската прокуратура демонстрира опасна близост с руската“, поясни той.

Целия репортаж можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна