Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болницата в Горна Оряховица е намалила просрочените си задължения наполовина

За по-малко от 3  години Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица намали два пъти просрочените си задължения за медикаменти и консумативи до 232 хиляди лева. Втората по големина общинска болница в страната се стабилизира и, за да привлича млади кадри, лечебното заведение пое таксите за обучение на 7 студенти по медицина и лекари специализанти. 

Тази година с финансиране от бюджета на община Горна Оряховица и лични средства на лечебното заведение е закупена нова апаратура за над 550 000 лева, посочи болничният управител д-р Иван Иванов:

"Говорим вече не за оцеляване, а за развитие. Тази година можем да се похвалим, че имаме нов компютърен томограф, нова апаратура за лапароскопска хирургия. В момента един аудиометър, нов за УНГ - отделение ще вземем". 

Горнооряховската болница „Св. Иван Рилски“ е сключила договори за разсрочено плащане на задълженията си, които общо са 1,4 милиона лева. 

"Стопени са повече от два пъти просрочените задължения за медикаменти. Имаме намаление общо на просрочените задължения, макар и в по-малка степен". 

1031 лева е средната заплата и предстои увеличение. Основният проблем пред горнооряховската болница са кадрите. Има отделения в които 80 на сто от медиците са пенсионери. Д-р Иванов посочи, че са привлечени специализанти и студенти по медицина: 

"Болницата заплаща тяхното обучение срещу договор за определен срок на работа след това при нас. В момента плащаме обучение на лекари, които специализират педиатрия и гастроентерология. Всеки се спасява поединично. Все още не виждам някаква мащабна държавна политика в това отношение, а без такава няма да стане". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени