Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робот в парламента предизвика шеги по адрес на премиера „Мейбот“

Роботът Пепър бе изслушан в комисията по образование на британския парламент при обсъждане на изкуствения интелект.
Снимка: Би Би Си

Появата на ходещ и говорещ робот в британския парламент за първи път днес предизвика потребители в Туитър да се възползват от шанса, като отправят още подигравки към Тереза Мей, предаде АФП.

Поредния кръг от забавления на гърба на британския премиер стана след изслушване в парламентарна комисия за изкуствения интелект и „четвъртата индустриална революция“.

Депутати в комисията по образование поканиха робота Пепър – бяло женско създание с тънка талия и таблет на гръдния кош, да отговаря на някои основни въпроси.

Запитана дали за хората ще има място в новия свят, управляван от изкуствен интелект, Пепър отговори с уверен глас:

„Роботите ще играят важна роля, но винаги ще се нуждаят от изтънчени умения, уникални за хората: да чувстват, да създават и получават полза от технологията“.

Пепър бе попитана и за още няколко неща, изцяло извън сценария, преди депутатите да започнат да обсъждат етичната и социална несправедливост.

Пепър слушаше и няколко пъти завъртя глава.

Бързо в Туитър се появиха сравнения между нея и премиера Мей, чиято склонност да танцува като робот и да говори с методична прецизност ѝ спечелиха прякора Мейбот.

„Това е фантастично…, но може ли да го прави Мейбот“, попита един потребител.

„Тереза Мей изглежда почти като човек напоследък“, добави друг.

Дори популярният сайт Politics Home се включи с „НОВО: Свидетел изнесе представление като робот в парламентарна комисия…, но не беше Тереза Мей“.

Британският премиер става обект на периодични шеги в социалните медии в момент, когато се опитва да изведе страната си от Европейския съюз с възможно най-малко щети.

Тя показа два пъти склонност към танци – първо през август по време на пътуване в Африка , а след това на конгреса на торите този месец.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна