Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Додик иска режисьора Кустурица за съветник

Милорад Додик бе избран за сръбски представител в колективното председателство (президентство) на Босна на изборите на 7 октомври.
Снимка: БГНЕС

Новоизбраният сръбски член на колективното босненско председателство (президентство) Милорад Додик заяви, че първата му работа ще бъде да назначи за свой съветник режисьора Емир Кустурица, предаде БТА.

В интервю за днешния брой на сръбския в. „Вечерне новости“ Додик каза, че предвижда още с встъпването си в длъжност да постави знамето на Република Сръбска в сградата на институцията, съобщи Танюг. Той ще иска и изменения в правилника за работа на председателството.

„Основният ми кабинет, като сръбски член на председателството, ще бъде в Източно Сараево, в административния център на Република Сръбска. Там ще изпълнявам задълженията си. Когато има срещи в председателството на Босна и Херцеговина, ще видим. Ако няма знаме на Република Сръбска в председателството, ще участвам в заседанията чрез видеолинк“, каза Додик.

На въпрос дали очаква натиск от страна на другите двама членове на председателството (хърватин и мюсюлманин) по въпроса за членство на страната в НАТО, Додик каза, че това няма да стане и че е достатъчно сътрудничеството по програмата "Партньорство за мир".

Той добави, че смята да предложи на колегите си да настояват ЕС да даде на Босна и Херцеговина статут на кандидат-членка независимо от ситуацията в нея, защото този статут „ще стабилизира положението“.

„Това е възможност за ЕС да покаже, че държи Босна и Херцеговина да бъде част от Съюза. Това трябва да се разглежда като молба, а не като изнудване“, изтъкна Додик.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени