Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалшивите новини за Виктория Маринова са от работилница за сценарии, смята Антоний Гълъбов

Снимка: БГНЕС

"Мисля, че има смисъл да се вгледаме отново в словосъчетанието "фалшиви новини", когато говорим за фалшиви новини, акцентът винаги е върху фалшиви, но за големи групи от българското общество те са новини, така че горе-долу това се случи преди малко повече от седмица, когато се разбра за убийството“, каза доц. Антоний Гълъбов, преподавател в “Департамента за политически науки“ на НБУ, в предаването “Нещо повече“.

Фалшивите новини успяха да заблудят и българското, и европейското обществено мнение, една от причините, според него, е ускорението на информацията:

"Преди всичко огромното ускорение на движение на информацията, това е коренно различна среда, в която информацията се разраства като горски пожар", поясни Гълъбов.

"Преднамерен сценарий, който целеше да покаже, че България убива разследващи журналисти, бе задействан на по-ранен етап. Победи истината, но този сценарий ще се повтаря и има своите политически измерения. Политически рейтинг не се прави върху трупове", предупреди главният прокурор Сотир Цацаров в телевизионно интервю тази сутрин.

"Преди всичко Цацаров имаше предвид скоростта, с която се разви целият този сценарий, ако се върнем дни назад, ще видим, че сякаш имаше готовност твърде много хора да приемат тази версия, а едновременно с това имаше изявени говорители на тази версия. Това, което смята главният прокурор, има своите основания. Същественият проблем, е че тези говорители се опитаха да свържат събития от всекидневния живот, които по време съвпаднаха с трагичната съдба на Виктория Маринова", каза Антоний Гълъбо и поясни, че Цацаров говори за сценарий, който ще се повтаря с политически цели.

"Споделям разбирането, че става въпрос за сценарий, но не е точно сценарий, а цяла постановка, това е по-скоро работилница за сценарии, отколкото сценарий, защото хората възприеха това, че тя е разследващ журналист, възприеха версията, че тя се е занимавала с въпросната фирма, но още по-важно е, че мнозинството от българските граждани смятат, че разчистването на сметки по такъв начин е възможно“, каза още Гълъбов.

Той коментира дали обществото е подозирало, че става въпрос за мутрешка разправа, или за това, че властта, представлявана от ГЕРБ и "Обединени патриоти" в коалиция, може да се разправи с всеки, който рови в "нейния килер":

"Тъжното в цялата история е, че съдбата на самата журналистка остана встрани от всички тези сценарии и нейната собствена работа и каузите, за които е работила, бяха удобно забравени, защото не се вписваха в сценария. Не се вписваше това, че журналист, който има активна гражданска позиция и се занимава с благотворителност и граждански инициативи – това е твърде далеч от профила на разследващ журналист“.

"В това отношение хипотезата за това как властта стои зад всичко, което се случва, е хипотеза, която е удобна като удобно извинение. Истината е, че има твърде много неща в обществото, които се случват въпреки властта и независимо от нея", допълни още по темата доц. Гълъбов. 

Интервюто на Диана Янкулова с доц. Антоний Гълъбов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна