Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Находка в Помпей говори за друга дата на гибелта на града

3
Надписът с въглен, който сочи, че Везувий е изригнал през октомври, а не на 24 август 79 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Археолози в Италия откриха надпис, според който знаменитото изригване на вулкана Везувий, изпепелило древноримския град Помпей, вероятно се е случило два месеца по-късно, отколкото се предполагаше досега, предаде Би Би Си.

По време на разкопките на един от кварталите на „мъртвия град“ бил намерен надпис, потвърждаващ теорията, че изригването на вулкана е станало не на 24 август, а през октомври 79 година.

„Това е поразителна находка“, заяви италианският министър на културното наследство и културната дейност Алберто Бонизоли. Той в най-близко време ще представи резултатите на новото археологическо изследване.

Смята се, че надписът с въглен е направен от работник, ремонтирал дом в Помпей. Той посочва, че бедствието станало 16 дни преди календите на ноември по стария римски календар, което отговаря на 17 октомври по днешния метод за датиране.

Археологическият екип обаче предполага, че най-вероятната дата на изригването е 24 октомври.

Досега се смяташе, че това е станало на 24 август, благодарение на писмо от Плиний Млади до римския сенатор и историк Тацит, в което той пише за смъртта на по-известния си чичо Плиний Стари.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени