Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен възстановяват връчването на наградата за изобразително изкуство "Сирак Скитник"

Снимка: община Сливен

След петгодишно прекъсване, на празника на Сливен - Димитровден, отново ще бъде връчена наградата за изобразително изкуство "Сирак Скитник".

"Около 60 художници от Сливен и страната се очаква да участват в конкурса", заяви директорът на Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" Александър Дойчинов.

Категориите, в които се връчват наградите, са живопис, скулптура и графика. С възстановяването на наградата за изобразително изкуство "Сирак Скитник" е променен и регламентът за участие. Организаторите са предвидили участието на авторите и журирането да става по критерии, използвани в престижни национални конкурси.

"Журито ще е професионално, основно от Съюза на българските художници", обясни Дойчинов:

"То е формирано да работи на два етапа, като на първия етап се включват и местната общност, и общината и евентуално спонсори. Наградите ще бъдат раздадени от външни хора, които нямат обвързаност и ще може професионалните критерии да бъдат водещи при определянето и на голямата награда, и на наградите в различните секции".

Творбите, с които художниците ще участват в конкурса се събират до 18 октомври. 12 000 лева е осигуреният награден фонд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!