Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заподозреният за убийството на журналистката Виктория Маринова беше доведен в България

| обновено на 17.10.18 в 21:06
3
Снимка: Пресцентърът на МВР

С редовен полет от Франкфурт днес беше докаран Северин Красимиров, заподозрян за убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе.

Красимиров беше първият пътник, който слезе, заобиколен от охрана, след приземяването на самолета. Освен български охранители, със Северин са пътували и германски полицаи като гарант, че въпреки че е заподозрян за тежко престъпление, правата му се спазват. Малко след 20.00 часа пресцентърът на МВР разпространи снимки от слизането му от самолета, на които се вижда, че краката и ръцете му са оковани. Около стълбите на самолета се виждат тежковъоръжени полицаи с маски.

В четвъртък сутринта отново под охрана Северин Красимиров ще бъде откаран в ареста в Русе, където ще бъде настанен в килия с 4 кв. м и самостоятелен санитарен възел, в което България увери германските власти, преди да допуснат екстрадицията му. Предстои да му бъдат повдигнати обвинения за изнасилване и убийство по особено мъчителен за Виктория Маринова начин. След това прокуратурата ще поиска да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Правосъдният министър се обяви за внимателен анализ, преди да се пристъпи към ревизия на т. нар. "съкратена съдебна процедура", която беше коментирана около тежкото убийство в Русе. Тя води до редуциране на наказанието за тежки престъпления. Мнението на Цецка Цачева е, че тази възможност трябва да остане, като се даде право на съда да прави преценка колко да намали наказанието, отчитайки самото престъпление.

"Винаги може да се потърси по-добро решение, но аз съм "за" съкратеното производство. Мисля, че анализът ще покаже ползата от прилагането на подобна процедура до момента. Действително практиката показва, че има изключително тежки, изключително възмущаващи обществото като цяло престъпление и не е невъзможно да се предвидят някакви хипотези за изключение от този институт“, коментира Цачева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна