Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театър "Сфумато" продължава битката за разширяване на културното си пространство

Снимка: БГНЕС


Театър "Сфумато" продължава битката за разширяване на културното си пространство. От години театърът има проект за разширяване, наречен „Пристройката“. Проектът обаче все още се лута някъде. Поредното обществено обсъждане е тази вечер. В предаването „Преди всички“ проф. Маргарита Младенова – директор на театър "Сфумато", посочи:

„Проектът е абсолютно съобразен с всички нормативни документи. Няма никакви основания той да не бъде придвижен, съгласуван във всички видове комисии и да предстои осъществяване. Този проект залага на това, че в терена за театър, който е записан така в кадастралния план, има възможност към малката зала, която е със 100 места, да се направи още една зала с 400 места, да се осигури по-съвременно оборудване, да има склад за декор, какъвто няма в момента, да има гримьорни, каквито също няма. Това иска проектът – да разшири едно театрално пространство за сериозна театрална работа“.

Проектът би трябвало да бъде съгласуван, но вече 3-та година удря на камък, каза проф. Младенова и даде пример: „В съгласуването в Комисията по защита на околната среда. Там, където трябва да се разшири пространството, има 21 дървета. Повечето са храсти, джанки, има изсъхнали. Проектът предвижда 7-те ценни дървета как да бъдат съхранени. /.../ Няма никакъв аргумент, на който да се опрат, за да не съгласуват проекта“.

Проф. Младенова заяви категорично, че ще настояват за санкциониране на членове на комисиите, които разпространяват зловредни слухове. Има доказуеми клевети, категорична е тя. По думите й проблемът с финансирането се усложнява от бавенето на съгласуванията. Тя подчерта, че за проекта ще се търси европейско финансиране и спонсори.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени