Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на британската инфлация през септември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потребителската инфлация във Великобритания се забави през септември по-рязко от очакваното, но остава стабилно над целевото ниво на Английската централна банка от 2 на сто, което запазва живи перспективите за предпазливо повишение на лихвените ставки през следващите няколко години, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през септември с едва 0,1% спрямо август, когато скочи с 0,7% и при очаквания за растеж с 0,3 на сто. На годишна база растежът на потребителската инфлация се забави до 2,4% от 2,7% през август и прогноза за повишение с 2,6 на сто. Това е най-слабата годишна инфлация от март 2017 година и след като през август потребителските цени нараснаха с най-силно темпо от началото на настоящата година.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши в началото на есента с 1,9% на годишна база след растеж с 2,1% през август, като по този начин и основната инфлация нарасна с най-слабо темпо от март 2017 насам. Именно тези данни се следят от Централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

Британската статистика обаче представи и данни за по-високи от очакваното производствени цени през септември.

Цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се повишиха с 1,3% на месечна база и нараснаха на годишна база с цели 10,3% при прогноза за повишение с 9,2%. Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък се повиши с 0,4% спрямо август и с 3,1% на годишна база, надхвърляйки очакванията за повишение с 2,9 на сто.

Въпреки днешните данни за по-слаб от очакваното растеж на потребителските цени на Острова през септември продължава да има индикации за стабилен инфлационен натиск, като се имат предвид растящите производствените цени, както и нарастването на заплащането на труда през трите месеца до края на август с най-силно темпо от близо десетилетие насам.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна