Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК може да отхвърли бюджета на Италия за 2019 година, възможно е и понижаване на кредитния рейтинг

Бюджетът на Италия за 2019 година може да не бъде одобрен от Европейската комисия, като е възможно и намаляване на кредитния рейтинг на страната, предупреди в сряда висш представител на властта в Рим, съобщава Ройтерс.

"Да кажем, че има предпоставка ЕК да започне процедура за нарушаване на бюджетните правила", заяви в интервю за Radio Capital – Стефано Буфани, който е заместник-министър по регионалните въпроси в италианското правителство.

"Премиерът Джузепе Конте отива в Брюксел, за да обясни мотивите, стоящи зад проектобюджета за 2019 година", добави той.

С оглед на факта, че през настоящия месец агенциите "Мудис" и "Стандард енд Пуърс" трябва да трябва да преразгледат дългосрочни рейтинг на Италия, Буфани посочи, че "не може да бъде изключено намаляване на кредитния рейтинг, като ние трябва да сме готови, при положение че това се случи". Той обаче добави, че не смята, че подобно понижение би било оправдано, тъй като "Италия има много солидни икономически основи".

Визирайки риска ЕК да отхвърли италианските бюджетни планове, германският канцлер Ангела Меркел пък заяви пред стартиращата по-късно в сряда европейска среща на върха, че страните от еврозоната трябва да гарантират, че бюджетите им са стабилни и техните икономиките са конкурентни.

"Всяка държава - членка във валутния съюз е отговорна за своята икономическа и бюджетна политика", посочи Меркел пред Долната камара на Бундестага в Берлин, преди да отпътува за Брюксел.

"Всяка държава в еврозоната е длъжна да се погрижи за стабилността и да предприеме необходимите реформи за своята конкурентоспособност", добави тя.

Междувременно доходността на италианските дългосрочни облигации отново започна да се повишава по време на търговията в сряда, след като финансовото министерство обяви, че по-късно тази седмица ще отвори наново някои от дългосрочните облигационни емисии като част от сделка за замяна на дълга.

Италианското министерство на финансите съобщи, че е наело три банки, които да пласират пет номинални облигационни емисии с падежи, вариращи от 2025-а до 2046 година, в замяна на досегашни книжа с падеж през април 2020 година.

Новината доведе до нарастване на доходността на 10-годишните италиански облигации с 2 базисни пункта към 3,47%, след като днешната търговия стартира с понижение. В същото време доходността на 30-годишните дългосрочни книжа се повиши до сесиен връх от 3,95%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна