Наталия Маева: Необходими са спешни промени в Закона за донорството

Държавата е в състояние да помогне на най-спешно нуждаещите се от трансплантация у нас, смята Маева

Проблемите с донорството идват от това, че България не можа да изпълни изискванията да подава регулярно органи към Евротрансплант, тъй като организацията има определени стандарти. Това каза заместник-председателят на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация Наталия Маева в интервю за предаването „Нещо повече“.

„За да бъдем пълноправен член на Евротрансплант, трябва да имаме 10 донорски органа на милион от населението. В България това няма как да се случи в момента. Необходими са спешни промени в Закона за донорството“, беше категорична тя.

В момента ситуацията е кризисна, каза още Маева: „Ние нямаме време. Това, което трябва да направят Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по трансплантациите, е да намерят начин тези хора да бъдат трансплантирани, но не в България, защото тайната да оцелееш след трансплантацията е този тримесечен възстановителен период. Белият дроб е постоянно изложен на бактерии и инфекции. За съжаление тук в нашите условия няма как да стане това проследяване“.

В момента в България чакащите за трансплантация са 15 души. Маева призова държавата да намери начин да помогне на тези, които са в най-тежко положение: „Поне най-спешните пациенти – това са двама или трима пациенти, нека да се търси някакъв вариант. Има начини. Държавата е в състояние да реши проблема“.

Маева, която е с трансплантация на белия дроб, обясни, че цялата процедура е невероятно тежка: „Аз минах през този ад и не искам да продължава да бъде по този начин оставена системата“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Всички пътища в Община Враца са обработени срещу заледяване

Всички улици и пътища в Община Враца са почистени и обработени със сол срещу заледяване, съобщиха от общинския пресцентър. Снежната покривка във Враца и в околните населени места достигна сутринта 20 сантиметра. С 9 специализирани машини на общинското предприятие "Благоустройство и комунално стопанство", са разпръснати 100 тона сол срещу..

публикувано на 19.11.18 в 18:35

Глоби за пропуските при почистване на пешеходните зони от сняг в Плевен

Кметът на Плевен Георг Спартански ще наложи финансови глоби за пропуските в работата на фирмите по снегопочистването на пешеходните зони. Общинската фирма “Паркстрой“ продължава отстраняването на клони в резултат на падналия сняг. На фирмите, ангажирани със снегопочистването, няма да се плаща за несвършена работа. Така коментира кметът на..

публикувано на 19.11.18 в 18:28
Красимир Вълчев

Вдигат сумата за издръжка на дете в центровете за специализирана образователна подкрепа

От 4000 на 6000 лева се очаква да се вдигне годишната сума за издръжка на дете в центровете за специализирана образователна подкрепа от следващата година. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Допълнителните средства ще позволят увеличение на парите, които центровете разходват за храна, транспорт и заплати на специалистите, работещи в..

публикувано на 19.11.18 в 18:03
Д-р Иван Маджаров

БЛС: Новият Закон за бюджета на НЗОК да гарантира невъзможността да се прехвърлят средства от перо в перо

Българският лекарски съюз настоява в Закона за бюджета на Здравната каса изрично да бъде вписано, че не може да се прехвърлят средства от едно перо в друго. Това стана ясно след първите преговори по параметрите на Националния рамков договор за 2019 година между Национална здравоосигурителна каса и Българския лекарски съюз. В новите предложения..

публикувано на 19.11.18 в 17:41
Атанас Камбитов

Ат. Камбитов: Данъците на стари коли в Благоевград няма да се вдигнат

Данъкът на старите автомобили в Благоевград няма да се променя, а на новите леко ще намалее. Това обяви на брифинг кметът на Общината Атанас Камбитов. Преди две години Община Благоевград увеличи почти двойно ниските ставки на данъка върху моторни превозни средства. Така най-масовият от 10 лева стана 20 лева. Сега, въпреки че законът го..

публикувано на 19.11.18 в 17:28

Петима отведени в полицейското управление в Свиленград след протеста вчера

Петима души са били отведени в полицейското управление в Свиленград след протеста вчера.  Трима от тях са били непълнолетни и са отведени за установяване на самоличността им.  Съставени са им актове по Закона за българските документи за самоличност.  Трима са със съставени актове по Закона за движение по пътищата, а автомобилите им са били..

публикувано на 19.11.18 в 17:13

Продължават протестите срещу високите цени на горивата и ниските доходи в Сливен и Ловеч

Недоволни от управлението старозагорци излизат тази вечер в 18:00 ч. на нов протест с категорично настояване за оставката на кабинета "Борисов" 3. Действията им се очаква да бъдат подкрепени и от група протестиращи от Казанлък. С протестен митинг-концерт тази вечер в 18 часа недоволни старозагорци ще поискат оставката на цялото..

обновено на 19.11.18 в 17:00