Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старите автомобили ще бъдат облагани с по-висок данък

| обновено на 18.10.18 в 11:02
Снимка: БГНЕС


Старите автомобили ще бъдат облагани с по-висок данък с въвеждането на имуществен и екологичен компонент. Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане бяха приети на първо четене от парламента.

Средно с 30% ще се повиши данъкът на колите със сертификат ЕВРО 1, 2 и 3. Това засяга над 2 милиона автомобили. За по-мощните коли налогът остава по-висок, но в сравнение с досегашния ще има намаление около 10-20% на най-екологичните автомобили от категория ЕВРО 6.

Председателят на Комисията по финанси Менда Стоянова посочи, че стъпката ще е умерена и данъкът ще скочи само с 30 процента.

"Мисля, че като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух, който дишаме ние и нашите деца, дали да даваме пари за здраве повече и повече в резултат на това, и дали ще продължим да се превръщаме във втора употреба пазар".

От БСП упрекнаха управляващите, че промяната отново ще удари най-бедните. Депутатът Иван Иванов коментира.

"Подложихме на още едно изпитание най-уязвимите социални слоеве в държавата - именно тези български граждани, които карат автомобили над 15 години. Това е масата от българските граждани. Колко български граждани могат да си позволят да си купят нов екологичен автомобил, та да ползват тези отстъпки, които днес предвидихте да се правят?"

Поправките бяха приети във вторник от парламентарната бюджетна комисия. Синдикати и работодатели също одобриха промените.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!