Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Монтание: Трябва всички да осъзнаят днешните опасности - появата на нови епидемии и болести

Нобеловият лауреат участва в международен научен форум в София

| обновено на 18.10.18 в 09:02
проф. Люк Монтание
Снимка: Славена Илиева

За шести път София e домакин на авторитетната Международна научна конференция “Физика, химия и биология на водата”.

В 13-тото издание на световния форум, с програма от днес до неделя включително, участие ще вземат 200 учени от цял свят, посветили работата си на тази тема.

В конференцията ще участва и Нобеловият лауреат проф. Люк Монтание, откривател на вируса на СПИН. Монтание помогна с експертизата си на страната ни в съдебния процес срещу българските медицински сестри в Либия. В специално интервю за "Хоризонт" Монтание коментира неясните моменти около процеса и липсата на съдействие от тогавашното правителство на Муамар Кадафи.

"Съществуват обаче още тъмни моменти относно това как тази епидемия е започнала в една-единствена детска болница в Бенгази - кой е човекът, който е внесъл тази зараза в болницата, как заразата е могла да се разпространи при деца, т.е. това си остава мистерия, защото не можаха да бъдат направени всичките проучвания, които изисквахме, поради факта, че тогавашното правителство на Кадафи проявяваше нежелание да ни дава информациите, пазеше ги. За да отговоря на въпроса ви, трябва да кажа, че за съжаление не можем да намерим всички отговори, защото режимът помете всичко", каза пред "Хоризонт" Нобеловият лауреат проф. Люк Монтание.

Според него има фактори на околната среда, които са предизвикали проникването на вируса на СПИН у редица популации в Африка:

"Да не забравяме, че първите случаи на СПИН бяха установени в големите градове в САЩ, както и в Африка, в Киншаса, Конго. И трябва да отчетем, че други съпровождащи инфекцията фактори силно повишиха вирулентността, предаването на вируса. Трябва да открием тези фактори и да накараме вирусът да се върне в неговата кутия на Пандора, в кутията на произхода му и да няма този епидемичен аспект. Днес синдромът на СПИН е под контрол в повечето държави, поради това че вече познаваме вируса и начините на предаване. Това ни позволява все пак да намалим неговото прикачване в тялото и самият вирус е по-слабо активен и позволява на хората да живеят и оцеляват от други инфекции. Засега СПИН инфекцията не се лекува". 

По думите му, много е сложно да са направи ваксина срещу СПИН и не трябва да разчитаме на ваксина в близките години: 

"Трябва да търсим други начини за борба. Моят подход е да се борим срещу ко-факторите, които засилват вирулентността, разпространяването на вируса - да ги идентифицираме и да се борим срещу тях. Би било по-лесно да се борим срещу съпътстващите фактори чрез медикаменти и ваксини, отколкото срещу самия вирус".

"Посланието е всички да осъзнаят днешните опасности, появата на нови епидемии, хронични заболявания, болести, които засягат децата – като маларията, както и по-възрастните хора – Алцхаймер", каза проф. Монтание в коментар за днешната конференция. Той добави:

"Не бива да почиваме върху мечти. Трябва да си даваме сметка, че се намираме в крехко равновесие - внезапно може да възникне значителна икономическа регресия поради климатични промени. Може да имаме нови здравни проблеми поради появата на нови епидемии и хронични заболявания, които засягат голяма част от населението". 

Вчера на проф. Люк Монтание беше връчен Златен почетен знак на БАН за постиженията му в научната и социалната дейност, както и за експертизата му, свързана с процеса срещу българските медици в Либия. 

Цялото интервю може да чуете в предаването ни "Преди всички".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени