Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската филхармония ще изпълни най-доброто от унгарската класика

Пианистката Дора Делийска и диригентът Габор Холерунг на плаката за концерта.

Софийската филхармония ще изпълни на 20 октомври от 19,00 часа в зала „България“ най-доброто от унгарската класика в концерт, посветен на националния празник на Унгария.

В концерта се включва и плевенчанката Дора Делийска. Младата пианистка е възпитаничка на Плевенското музикално училище, по-късно завършва Виенската академия, концертира като камерен музикант и солист на оркестри  в целия свят, носител е на много награди от международни конкурси.

„Ще имам удоволствието да изпълня със Софийска филхармония едно произведение на Ференц Лист, което не се свири много често. Това е една фантазия по унгарски фолклорни мелодии. Произведението е интересно с тип импровизация и фолклорни мотиви“, каза Дора Делийска.

Творби на Золтан Кодай, Ференц Лист и Бела Барток ще бъдат изпълнени от Софийската филхармония под палката на унгарския диригент Габор Холерунг, с когото българската пианистка ще свири за първи път. Тя разказва, че поканата за участие е получила от директора на Софийската филхармония – маестро Найден Тодоров.

„Много ми е приятно, че ще мога да изпълня произведението с един такъв реномиран оркестър и един от най-добрите унгарски диригенти“, посочи пианистката

Специален роял ще бъде доставен от Виена за концерта.

„Това е един от най-новите модели на австрийска фирма. Знам, че е изключително важно как едно произведение ще бъде представено, не само като интерпретация, но и звуково. Затова е невероятен жест, че фирмата ще достави специално за концерта в София този прекрасен роял и че публиката ще може да му се наслади“, сподели Дора Делийска.

Говорейки от Виена, тя разкри, че ѝ предстоят още интересни изяви и проекти, върху които е работила през последните години:

„Опитвам се да намеря различен начин за влизане като цяло в клавирното творчество на много композитори. Един такъв опит е да свързвам различни композитори в една програма, например Бах и Шостакович, или пък Шопен, Дебюси и Лигети“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!