Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Бакалов: Има решение на проблема с паркирането, но всички страни трябва да имат интерес

Снимка: Георги Корнейков, БНР

"Има решение на проблема с паркирането, но трябва да има и стимулиращи мерки, а не само ограничителни. Всички участници трябва да имат интерес, за да се реши въпросът". Това заяви в предаването „Хоризонт до обед“ арх. Георги Бакалов – председател на Съюза на архитектите в България, който днес организира кръгла маса „Възможности за решаване на проблема с паркирането и гариранено“.

„Този проблем стои в големите градове. Имаме нормативна уредба, но няма правила, които да могат да регламентират прилагането на тези закони в реалните условия. За да се направи един правилник в закон за неговото прилагане, трябва да се постави ясно генезисът на проблема. Трябва да се направят правилата така, че законът да работи. За да се реши въпросът за паркирането и гарирането, има няколко важни неща. Едното е всички, от които зависи този процес, да се съберат на дискусия и да маркираме възможностите“.

Арх. Бакалов е категоричен, че има възможности да се промени картината с паркирането:

„В централните градски части подземното гариране трябва да се реши на принципа на етажни подземни и надземни гаражи, където има възможност. След това трябва да се направят ограничителни мерки“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна