Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Кривачка: Законът за обществените поръчки допуска възможност за изменение на договора

Снимка: БГНЕС

„Законът за обществените поръчки допуска възможност за изменение на договора при определени условия. Тези условия трябва да са предвидени в обявлението за обществена поръчка и в самия договор“. Това заяви в предаването „Хоризонт до обед“ адв. Милана Кривачка – експерт по обществени поръчки, в коментар за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, където стана ясно, че има подмяна на материали и на част от проекта. Тя уточни, че не е запозната с конкретния договор, но по принцип съществува тази възможност в закона.

„Според мен въпросът опира не само до това – доколко законосъобразно е направена тази промяна, а и до това как е изпълнена и дали е спазен не само Законът за обществените поръчки, а и Законът за устройство на територията. В него е предвидено, че изградените строително-монтажни работи трябва да се приемат от лице, осъществяващо строителен надзор, което отговаря за законосъобразното протичане на строителния процес. Моите впечатления са, че в много случаи тези фирми събират пари, а всъщност не си изпълняват добросъвестно работата. Ако строителният надзор установи нередности и откаже да подпише акта за приемане, обектът няма да бъде приет, докато не бъде отстранено недоброто изпълнение“.

В законодателството не е предвидено някой друг субект, извън възложителя, да може да поиска да възложи и да осъществи прекратяване на обществена поръчка, категорична е тя:

„Единствено възложителят е този, който открива процедурата, провежда я с помощта на комисия и след това само той може да я прекрати или да определи изпълнителя на поръчката. Възлагането на обществена поръчка става чрез състезателна процедура – който подаде най-добрата оферта, бива определен за изпълнител. Ако всичко това се е случило по законосъобразен ред, няма логика той доброволно да се откаже от тази поръчка, защото той може да защити правата си по законен ред“.

Адв. Милана Кривачка идеята за въвеждане на електронни обществени поръчки е да се ограничи субективния фактор при възлагането им. По думите ѝ обаче този процес ще се реализира в пълнота през 2021 г. Тя посочи очакванията си:

"В последните години българинът е особено изобретателен и при всяка промяна в законодателството, която цели да ограничи корупцията и недобросъвестните практики, накрая се намира вариант тя да бъде заобиколена".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна