Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паргов: Оставката на един или друг бушон, който прикрива кмета на София, не е достатъчна

Калоян Паргов
Снимка: БГНЕС


След като от БСП поискаха кмета на София Йорданка Фандъкова да подаде оставка заради нередностите с ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, председателят на столичната организация на БСП и общински съветник от партията Калоян Паргов обясни в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“, че журналистическото разследване на ремонта е било капката, която е преляла чашата на търпението им:

„След като тази сага продължава да се развива в геометрична прогресия и е очевидно, че обстановката ескалира, тук оставката на един или друг бушон, който прикрива отговорността на този, който носи в първо лице тази отговорност, а именно кмета на София, не е достатъчна. Това ще бъде третият заместник-кмет по транспорт - след Велизар Стоилов и след Любомир Христов - който ще поеме такава отговорност, прикривайки с тялото си кмета – или със своята позиция, образно казано. Това, което искаме ние, е на цялото общество да стане ясно нещо, което говорим от години – за качеството на ремонтите в София. Нито "ремонта върху ремонта", нито "контрола върху контролата", са решение на този проблем, тъй като по-евтино ще ни бъде да изберем нов кмет. Затова и поискахме госпожа Фандъкова да поеме отговорност и да подаде оставка“.

От БСП отчетоха, че от месеци са на местата, където в столицата се извършват ремонти, тъй като гражданите ги търсят за помощ и съдействие:

„Аз не се съмнявам в добрите намерения на госпожа Фандъкова, но е очевидно нещо, което от година и повече ѝ го повтаряме, включително и публично - че имаме проблеми с администрацията и начина, по който тя си върши задълженията".

С начина, по който администрацията работи, тя е подвела кмета, убеден е Паргов и допълни:

„Чашата преля и от друго нищо. Имаме конкурс и в този конкурс е спечелила и е била одобрена една фирма. След като тя е одобрена са представени материали, с които ще работи, които са включени като условия в конкурса – говоря за шумоизолацията заради претенциите на всички живущи наколо заради шума. Впоследствие някой, в рамките на изпълнението, променя материала, като избира материала на фирмата, която е загубила с това си предложение.  Разбирате колко абсурдно е това. И ще ми твърдят, че това бил юридически казус и едни юристи казвали „да“, а други – „не“?!? Бога ми, това е нарушение на Закона за обществените поръчки!“.

Време е да търсим нов начин на работа, който дава повече прозрачност и гарантира повече качество, убеден е Паргов. От БСП ще продължат да показват „това компрометирано управление след 10 години до какви резултати води и ще даваме нашите алтернативи“.

По повод изказването на Корнелия Нинова, че „Борисов си отива, но оставя разрушена държава“, Паргов коментира, че тя е имала предвид устоите на държавата, а не градежите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!