Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеята за продължаване на преходния период за Брекзит не е била обсъждана на заседанието на европейските лидери

Доналд Туск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на ЕС Доналд Туск заяви, че идеята за продължаване на преходния период за Брекзит не е била обсъждана на това заседание на европейските лидери. Той обаче добави, че ако Обединеното кралство поиска това, ръководителите са готови да отговорят положително.

Туск добави, че остава в готовност да свика извънреден европейски съвет за Брекзит, след като лидерите не взеха решение да има такъв съвет през ноември.

"Нека ви припомня, че в речта си във Флоренция през септември 2017 година премиерът Мей предложи да има преходен период от около 2 години и Европейският съвет прие това единодушно и ако Обединеното кралство реши, че евентуално продължение на предходния период ще помогне  за постигането на сделка предполагам, че лидерите ще се отнесат към това положително".

"Усещането, е че сме по близо до окончателните решения по въпроса и в по-добро настроение, отколкото в Залцбург", добави Туск. От своя страна председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер мотивира необходимостта от удължаване на преходния период така:

"Това не е най-добрата идея, която ни е хрумвала, но тя дава известно време, за да се изработи споразумението за бъдещите отношения по възможно най-добрият начин. Убеден съм, че под лидерството на Доналд ще намерим решение. Непостигането на споразумение ще бъде опасно не само за Великобритания, но и за нас".

На последният си брифинг британският премиер Тереза Мей каза, че не може да обещае удължаване на преходния период, но допълни, че идеята е била обсъждана и преди в Камарата на общините.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!