Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава срещата на върха „Европа-Азия“ в Брюксел

| обновено на 19.10.18 в 12:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Търговия и инвестиции, свързаност, устойчиво развитие и климат, предизвикателствата пред сигурността като тероризма, кибератаките, нелегалната миграция - това ще са темите, които ще се обсъждат на започналата вчера и продължаваща днес 12-а среща на върха „Европа-Азия“ в Брюксел.

На нея ще се съберат държавни и правителствени ръководители от 51 държави, представители на ЕС, както и генералният секретар на Асоциацията на народите от югоизточна Азия. Срещата ще оглави председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също ще представлява ЕС.

Българският министър-председател Бойко Борисов ще произнесе реч, с която ще представи усилията на страната ни за европейската перспектива на Западните Балкани и свързаността в региона.

Срещата „Азия-Европа“ показва, че близо две трети от света са ангажирани с мултилатерализма и признават ползите от свободната търговия, заяви при пристигането си германският канцлер Ангела Меркел:

„Срещата показа, че тук са се събрали страни от Азия и Европа, които искат търговия, основаваща се на правила, и са се ангажирали с мултилатерализма. Това е важен сигнал, предвид че Европа и Азия представляват близо две трети от световния брутен вътрешен продукт, търговия и население“.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени